În luna august vor fi lansate mai multe linii de finanţare pentru afaceri în domeniile pescuit și acvacultură, anunţă Ministerul Agriculturii. Fondurile care pot ajunge şi la întrepinzătorii vrânceni care deţin sau intenționează să dezvolte unităţi de acvacultură (crescătorii şi/sau pepiniere) sau au licențe de pescuit sunt parte a Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM 2014-2020).
Măsurile de finanțare a căror lansare este așteptată în luna august sunt:
Măsura I.6. – Diversificarea veniturilor și noi forme de venit;
Măsura I.23. – Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitații și adăposturi – Investițiile menite să îmbunătățească infrastructura porturilor de pescuit și a halelor de licitații sau a locurilor de debarcare, investițiile pentru construirea sau modernizarea adăposturilor pentru îmbunătățirea siguranței pescarilor, inclusiv investițiile în instalațiile de colectare a deșeurilor și a deșeurilor marine;
Măsura II.2. – Investiții productive în acvacultură;
Măsura II.10. – Acvacultura care furnizează servicii de mediu (NATURA 2000);
Măsura IV.4. – Prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură.
Spre exemplu, prin Măsura II.2. „Investiții productive în acvacultură”, IMM-urile pot să-și amenajeze sau să-si dezvolte ferme piscicole. Pentru cei care functionează deja în domeniu, prin aceeași măsură sunt sprijinite activitățile complementare, cum ar fi restaurantele pescărești sau turismul orientat spre pescuit. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a unui singur proiect va fi de maximum 2 milioane de euro, iar cea minimă de 5000 de euro.
Tot IMM-urile pot accesa pâna la 1 milion de euro pentru fabrici de prelucrare a peștelui în cadrul Măsurii IV.4 „Prelucrarea produselor pescaresti și de acvacultură”.
Maxim 75000 de euro pot accesa atât IMM-urile cât și microîntreprinderile prin Măsura I.6 „Diversificarea veniturilor și noi forme de venit”. Condiția este ca solicitantul să fi desfășurat activități de pescuit cel putin 60 de zile în ultimii doi ani și să prezinte un plan de afaceri. Investițiile sprijinite prin această schemă de finanțare sunt diverse: investiții la bordul ambarcațiunilor de pescuit, turism pentru pescuitul cu undița, restaurante, servicii de mediu aferente pescuitului, activități educaționale care privesc pescuitul.
În cadrul tuturor aceste scheme de finantare, cofinantarea din partea UE este de 50%, ceea ce înseamnă că solicitantul trebuie să contribuie și el cu jumatate din valoarea proiectului. Toate informațiile legate de suma totală aferentă apelurilor de proiecte pentru măsurile lansate azi de POPAM, dar si condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții sunt disponibile pe site-ul www.ampeste.ro. Cererile de finanțare se vor depune electronic, prin sistemul MySMIS.
Sursa: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Pescuit
Citeste si:
La Mărăşeşti se vor produce 100 de tone de sturion pe an
Fonduri până la 200.000 euro pentru afaceri la sate; cofinanţare între 10% și 30%