joi, martie 28, 2024
AcasăActualitateFOTO Pâinea lui Pitiș, de la Mărășești, produs atestat tradițional

FOTO Pâinea lui Pitiș, de la Mărășești, produs atestat tradițional

Pâinea produsă de familia Tuchiluș din orașul Mărășești a primit atestatul de produs tradițional. Titlul i-a fost acordat, oficial, la Festivalul Viei și Vinului Bachus 2017, în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. Produsul poartă denumirea de ”pâinea lui Pitiș”, după numele celui care o producea acum multe zeci de ani, în perioada interbelică.
Bogdan Tuchiluș, 41 de ani, face pâine acasă de când se știe. Așa a crescut în familie, așa au crescut părinții și bunicii lui. Bogdan Tuchiluș spune că n-a cumpărat niciodată pâine din comerț. Pâinea pe care a învățat să o facă în familie este o pâine împletită, făcută numai din apă, făină, sare și drojdie, frământată manual în covată, fără aditivi, coaptă în cuptor cu lemne de fag. Pare simplu, dar nu reușesc prea mulți să facă o astfel de pâine. Este nevoie de multă muncă, de răbdare dar și de talent și suflet. ”Eu mă trezesc de la ora 4 dimineață să frământ aluatul. Apoi o las la dospit, așa cum trebuie. Mă ajută soția dar și copiii, atât cât pot. Reușim să facem cam 50 de pâine pe zi, la un kilogram bucata. Le vând la prieteni și cunoscuți, dar nu fac față cererilor. Au încercat mulți cunoscuți să facă pâine la fel ca mine dar s-au lăsat păgubași, au zis că nu le iese așa de bună ca a mea”, ne-a declarat Bogdan Tuchiluș. El a început să facă mai multă pâine zilnic acum un an și jumătate. Pâinea o vinde cu 5 lei/kg (sau bucata, că fiecare pâine are circa 1 kg). Speră, însă, să-și dezvolte puțin mica afacere de familie cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene.

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

FOTO Pâinea lui Pitiș, de la Mărășești, produs atestat tradițional

Pâinea produsă de familia Tuchiluș din orașul Mărășești a primit atestatul de produs tradițional. Titlul i-a fost acordat, oficial, la Festivalul Viei și Vinului Bachus 2017, în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. Produsul poartă denumirea de ”pâinea lui Pitiș”, după numele celui care o producea acum multe zeci de ani, în perioada interbelică.
Bogdan Tuchiluș, 41 de ani, face pâine acasă de când se știe. Așa a crescut în familie, așa au crescut părinții și bunicii lui. Bogdan Tuchiluș spune că n-a cumpărat niciodată pâine din comerț. Pâinea pe care a învățat să o facă în familie este o pâine împletită, făcută numai din apă, făină, sare și drojdie, frământată manual în covată, fără aditivi, coaptă în cuptor cu lemne de fag. Pare simplu, dar nu reușesc prea mulți să facă o astfel de pâine. Este nevoie de multă muncă, de răbdare dar și de talent și suflet. ”Eu mă trezesc de la ora 4 dimineață să frământ aluatul. Apoi o las la dospit, așa cum trebuie. Mă ajută soția dar și copiii, atât cât pot. Reușim să facem cam 50 de pâine pe zi, la un kilogram bucata. Le vând la prieteni și cunoscuți, dar nu fac față cererilor. Au încercat mulți cunoscuți să facă pâine la fel ca mine dar s-au lăsat păgubași, au zis că nu le iese așa de bună ca a mea”, ne-a declarat Bogdan Tuchiluș. El a început să facă mai multă pâine zilnic acum un an și jumătate. Pâinea o vinde cu 5 lei/kg (sau bucata, că fiecare pâine are circa 1 kg). Speră, însă, să-și dezvolte puțin mica afacere de familie cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu