Anunțuri publicitare
NEWS ALERT

FOTO Scriitorul Ioan Slavici, comemorat la 170 de ani de la naștere

Editor Vrancea 24
08:37, 19 ianuarie 2018

Joi, 18 ianuarie 2018, scriitorul Ioan Slavici a fost comemorat la Biserica     „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Panciu, la împlinirea a 170 de ani de la naștere. Evenimentul, organizat de Primăria Orașului Panciu și Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ Panciu – profesori coordonatori: Liliana Popa și Adriana Ifrim – a reunit cadre didactice, elevi și absolvenți.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preoții Ștefan Aga și Daniel Merloiu, împreună cu părintele secretar Sebastian Mihai Grădinaru, delegat din partea Protoieriei Orașului Panciu.

 „În fiecare an, pe 18 ianuarie, orașul Panciu îl comemorează pe Ioan Slavici. Este momentul în care, mai mult decât oricând, marele clasic al literaturii române este prezent în rugăciunile noastre! Îi suntem recunoscători pentru moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o și pentru faptul că ne-a iubit orașul, alegând să-și doarmă aici somnul eternității“, a declarat primarul Iulian Nica.

 Viața și personalitatea lui Ioan Slavici au fost evocate de preotul Ștefan Aga, parohul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel“, în cimitirul căreia se află mormântul scriitorului. În acest context, Ștefan Aga a punctat și prietenia dintre marele nuvelist și geniul poetul național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 15 ianuarie, 168 de ani. Preotul i-a îndemnat pe elevi să descopere și să citească opera lui Slavici, „pentru clipele de înălțare pe care le vor simți“.

El a mulțumit primarului Iulian Nica și  directorului Liceului Teoretic „Ioan Slavici“, Andrei Igor Manovici pentru organizarea evenimentului comemorativ, subliniind faptul că păncenii au datoria morală de a respecta memoria tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea culturii române.

„Trebuie să fim mândri că îl avem pe Ioan Slavici în Panciu, că avem grijă de mormântul lui și că îl pomenim în fiecare an, atât pe 18 ianuarie, de ziua nașterii sale, cât și pe 17 august – data morții. Atât ca fii ai orașului Panciu, dar mai ales ca români, trebuie să-i cinstim pe «eroii» culturii noastre. Să nu-i uităm niciodată pe Slavici, Eminescu, Creangă și pe toți ceilați mari scriitori care ne reprezintă în lume“, a afirmat Ștefan Aga.

În acest an, la parastas a participat, ca invitat, și muzeograful Laura Mateș, de la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția“ din Șiria, județul Arad, localitatea natală a scriitorului Ioan Slavici. Împreună cu toți cei prezenți, Laura Mateș a aprins lumânări și s-a recules la mormântul marelui clasic al literaturii române.

Evenimentul de la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ a făcut parte din programul manifestărilor ce se desfășoară, în perioada 18-19 ianuarie 2018, sub genericul „Zilele Liceului Teoretic Ioan Slavici“, organizate cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu.

Vineri, 19 ianuarie 2018, de la ora 12.00, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ va găzdui festivitatea dedicată împlinirii a 71 de ani de la înființarea instituției de învățământ. La festivitate au fost invitați elevi, absolvenți, actuali și foști profesori ai liceului.

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu

Citeste si:

×