vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietate10 curiozități din lumea jocurilor de noroc pe care nu le știai

10 curiozități din lumea jocurilor de noroc pe care nu le știai

Fie că ești curios din fire, fie că nu ești, informațiile de tipul „știați că…” reprezintă o lectură relaxantă. În acest articol, îți prezentăm 10 curiozități din lumea jocurilor de noroc, o lume fascinantă, care a inspirat cărți și filme de mare succes. Într-un fel sau altul, toți suntem un fel de gambleri. Deseori se spune că „viața e un joc de noroc”, pentru că este influențată de mulți factori asupra cărora nu avem niciun control. Acest lucru nu trebuie să ne debusoleze, ci, dimpotrivă, să ne motiveze să fim optimiști, pentru că ghinionul este atras de energiile negative. „Viața îți este așa cum sunt gândurile”, este o altă zicală. Dar am deviat de la subiect. Iată curiozitățile promise:

Zarurile au fost aruncate încă din Antichitate

Zarurile sunt folosite în prezent la jocurile de noroc (table, barbut), dar și la diverse jocuri de societate. Puțin probabil să existe cineva care să nu fi dat măcar o dată cu zarul. Ei bine, aceste obiecte care decid soarta jocului, generând un suspans la cote înalte în timp ce se rostogolesc, au fost folosite încă din Antichitate. Materialul folosit pentru confecționarea lor a diferit de la epocă la epocă. Se spune că primele zaruri au fost fabricate din oase, în urmă cu mai bine de 5.000 de ani.

Jocul de ruletă a fost inventat de Blaise Pascal

Jocul de ruletă este unul dintre cele mai populare jocuri în cazinourile terestre sau online. Este un joc cu reguli foarte simple, care s-a născut în Franța, cândva între anii 1645 și 1662. Se spune că inventatorul a fost omul de știință Blaise Pascal, care și-a dedicat o bună parte a vieții descoperirii unui mecanism de tipul perpetuum mobile (care să nu se oprească niciodată din mișcare, fără să beneficieze un impuls din afară). Pascal a fost dezamăgit când a văzut că roata fixată pe un ax se oprește. Pe atunci, nu avea de unde să știe ce importantă avea să fie acea invenție.

Fumatul dăunează (și) gamblerilor

Deși se spune că jocurile de cazino sunt periculoase pentru că ar determina dependență, cei care practică un joc responsabil nu riscă să dezvolte adicție. În schimb, cei care fumează au probleme indiferent de stilul de joc. Statistica o spune clar: salvările sunt chemate mai des la cazinourile terestre unde este permis fumatul în interior decât la cele aplică legislația generală și le cer jucătorilor să își aprindă țigările doar în exterior.

Marele Zid Chinezesc a fost finanțat de o loterie

Marele Zid Chinezesc este una dintre cele 7 minuni ale lumii. Este o construcție cu adevărat grandioasă, care nu ar fi putut fi ridicată fără ajutorul jocurilor de noroc. Concret, legenda spune că Dinastia Han (care a condus China în perioada 205 – 187 I.H.) a organizat un joc de Keno, iar din banii strânși în urma vânzării biletelor de loterie a decis să creeze ceva care să reziste peste timp. A fost o idee briliantă.

Henry al VIII-lea a mizat clopotele bisericii la zaruri!

Pierzi, câștigi, jucător te numești! Henry al VIII-lea, rege al Marii Britanii, a pierdut. Și nu a pierdut ceva „banal”, gen bani, ceasuri, bijuterii, ci clopotele bisericii St. Paul, la un joc de zaruri, între anii 1509 și 1547. Ne și imaginăm uimirea enoriașilor care nu și-au explicat inițial de ce nu mai bat clopotele, apoi au mers la biserică și au observat că ele dispăruseră. E de Doamne ferește!

Soarta unei companii faimoase a fost jucată la ruletă

În filmele inspirate din industria gamblingului sunt multe scene cu jocuri de totul sau nimic. Asemenea scene s-au petrecut, se petrec și se vor petrece în continuare în viața reală. O poveste adevărată: FedEx, una dintre cele mai importante firme de curierat la nivel global, a fost la un pas de faliment în 1974. Proprietarul Frederick W. Smith mai avea doar 5.000 de dolari, pe care a decis să îi joace la cărți, în Las Vegas. A câștigat 32.000, cu care a plătit datoriile. Acum, respectiva companie valorează miliarde de dolari.

Primul sendviș a fost făcut într-un cazinou

Tot jocurilor de noroc li se datorează și existența sendvișului. Această formă de a servi mâncarea a fost descoperită abia după anul 1730, într-un cazinou. Lordul englez John Montagu, 4th Earl of Sandwich, care i-a succedat bunicului Edward Montagu, 3rd Earl of Sandwich, pe când avea numai 10 ani, a fost un om de stat impunător, dar și un mare amator de gambling. Într-o zi, pentru că îi era foarte foame dar nu voia să plece de la masa de joc, i-a cerut unui slujitor să îi aducă o bucată de carne între două felii de pâine. Ceilalți jucători au cerut și ei „ce a comandat Sandwich”. Acum nu mai există probleme de genul acest. Dacă te joci pe telefon la un cazinou online precum cazinou online Mr Bit, te poți deplasa în bucătărie să îți pui singur mâncare.

Primul aparat de sloturi a fost plasat într-un service auto

Primul aparat de sloturi nu a fost instalat într-un cazinou, așa cum cred mulți. Charles Fey, proprietarul unui service auto, a căutat o soluție ca ai săi clienți să nu se mai plictisească în timp ce așteptau să le fie reparate mașinile. Aparatul se numea „Liberty Bell”, pentru că printre simboluri avea un clopoțel, pe lângă inima roșie, rombul, inima neagră și potcoava (simbolul norocului). Se întâmpla în 1895. „Păcănele” au cunoscut o dezvoltare rapidă, iar în 1902 au fost interzise, dar asta nu i-a împiedicat pe pasionați să joace în continuare.

Las Vegas a profitat de testarea bombei atomice

Cazinourile din Las Vegas au profitat din plin de testarea bombei atomice, care a avut loc în deșertul Nevada, la 100 de km nord-vest de Vegas. Exploziile erau vizibile noaptea din cazinouri, ceea ce atrăgea un număr mare de turiști care doreau să urmărească „spectacolul”. Existau și oferte speciale, precum cocktailuri „atomic”. De asemenea, a fost organizat un concurs de frumusețe numit „Miss Atomic Energy”.

Rezidenții din Monaco nu au voie să joace la cazinou

Cazinoul din Monaco a salvat Principatul din situația financiară grea în care ajunsese la un moment dat. Este unul dintre cele mai faimoase cazinouri din toată lumea și generează venituri impresionante pentru administrația locală, ceea ce permite ca rezidenții să nu plătească taxe. Aceasta este jumătatea plină a paharului pentru cei care decid să se mute acolo. Jumătatea goală este că cei cu domiciliul în Principat nu au voie să joace la cazinoul din Monte Carlo sau la orice alt cazinou local…


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu