sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietate14 septembrie, zi de sărbătoare și post pentru credincioși: Înălțarea Sfintei Cruci

14 septembrie, zi de sărbătoare și post pentru credincioși: Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în față poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tălharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos. După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de 14 ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

„Când ne închinăm cu semnul Sfintei Cruci, preamărim iubirea Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh. Preamărim semnul iubirii mai tari decât păcatul şi moartea, decât ura şi violenţa şi arătăm că iubirea smerită a lui Hristos este dătătoare de viaţă. Când sărutăm Sfânta Cruce noi nu ne închinăm la materia Sfintei cruci, ci semnului Sfintei Cruci care reprezintă pe Hristos. Când noi ne închinăm nu cinstim metalul sau lemnul, ci pe Hristos răstignit pe Cruce. Cinstirea crucii este cinstirea lui Hristos Cel răstignit pe cruce şi înviat apoi a treia zi.”, ne transmite PF Daniel patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În ziua în care prăznuim Înălțarea Sfintei Cruci, trebuie neăparat să ținem post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu