Cu ocazia zilei de 20 februarie, marcând dezrobirea romilor, dorim să subliniem eforturile susținute ale fostului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, în direcția eliberării și integrării comunității romilor. Prin inițiativele sale, romii din Vrancea au avut parte de un suport semnificativ în depășirea provocărilor legate de istoria robiei. În spiritul acestui progres, ne reafirmăm angajamentul față de cauzele romilor și promitem să continuăm munca în direcția construirii unei societăți mai juste și incluzive. Împreună, vom depăși obstacolele și vom onora memoria celui care a contribuit la dezrobirea comunității romilor în Vrancea.
Cu respect,
Președintele Partidei Romilor Pro-Europa Vrancea, Toader Constantin
PS – Ideea emancipării romilor a fost îmbrăţişată şi susţinută prin diferite articole sau studii la începutul secolului al XIX-lea de reprezentanţi de seamă ai iluminismului românesc printre care: Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Alecu Russo, Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri Gheorghe Asachi. Adunarea Obştească Extraordinară din Ţara Românească a adoptat, în 1831, „Regulamentul privind îmbunătăţirea soartei ţiganilor statului” care urmărea statornicirea romilor şi deprinderea lor cu munca pământului. După modelul acestui document, Adunarea Moldoveană a adoptat un „Regulament pentru statornicirea ţiganilor”, ca o anexă a Regulamentului Organic. Documentul promova aşezarea romilor statului pe moşiile particulare, aceştia obţinând astfel o serie de scutiri fiscale.
În data de 8/20 februarie 1856 a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești“. Legea prevedea desființarea robiei țiganilor particulari, dându-se drept despăgubire 10 galbeni pentru fiecare țigan, din Casa fondului de despăgubire. Erau obligați să se statornicească, iar nomazii să se așeze în satele unde doresc, cu obligația de a avea locuințe și gospodării proprii.