vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietate3 alimente și băuturi care pot ajuta la prevenirea arsurilor solare

3 alimente și băuturi care pot ajuta la prevenirea arsurilor solare

Nu vor înlocui un SPF bun, dar aceste alimente bogate în nutrienți vă pot oferi pielii o protecție suplimentară împotriva soarelui, în timp ce stați pe șezlong, dacă le consumați în mod regulat. Este greu să nu iubim o zi însorită, dar știm cu toții riscurile asociate expunerii prelungite la razele UV. Un SPF de actualitate, cu spectru larg, este prima și cea mai importantă linie de apărare împotriva daunelor provocate de soare, dar anumite alimente pot ajuta la construirea protecției naturale a corpului, spune Rajani Katta, MD, dermatolog și autor al „Glow: The Dermatologist’s Guide to a Whole Foods Younger Skin Diet”. Consumul regulat al acestor alimente bogate în nutrienți vă poate oferi un strat suplimentar de protecție.

1. Roșii și pastă de roșii

Știința a arătat beneficiile roșiilor pentru protecția solară datând din 2012. Un studiu publicat în octombrie 2012 în The American Journal of Clinical Nutrition a raportat că alimentele bogate în licopen, un pigment pe bază de plante cu proprietăți antioxidante, pot reduce severitatea de arsuri solare și crește umiditatea și elasticitatea pielii.

În timp ce subiecții studiați au consumat aproximativ 2,5 linguri de pastă de roșii în fiecare zi timp de 10 săptămâni, ceea ce majoritatea oamenilor nu fac în mod normal, experții consideră că efectele similare pot fi obținute prin adăugarea de alimente bogate în licopen în dieta zilnică. „În viața reală, nu recomand să vă limitați la un singur aliment”, spune dr. Katta. „În loc să vă gândiți să mâncați în fiecare zi pastă de roșii, gândiți-vă cum, pentru fiecare masă și gustare, puteți adăuga alimente bogate în antioxidanți.”

Consumul unei varietăți de alimente bogate în licopen, inclusiv roșii întregi, sucuri, sosuri, este o modalitate de a vă optimiza protecția solară. Cercetările anterioare au indicat, de asemenea, că savurarea roșiilor fierte în ulei de măsline poate crește absorbția licopenului.

2. Pepene verde

O altă sursă de licopen este pepenele verde. Pepenele verde conține, de fapt, cu aproximativ 40% mai mult licopen decât o cantitate egală de roșii, potrivit unui studiu publicat în Experimental and Clinical Sciences Journal. Iar pepenele are avantajul suplimentar de a fi mai hidratant decât majoritatea fructelor, făcându-l un aliment perfect pentru o piele sănătoasă. Fiți conștienți, totuși, că părțile roșii profunde ale pepenelui verde au mult mai mult licopen decât orice părți galbene sau verzui.

3. Struguri

Dovezile preliminare sugerează că strugurii pot avea efecte fotoprotectoare. Cercetătorii de la Universitatea Alabama din departamentul de dermatologie din Birmingham au solicitat 19 adulți sănătoși să mănânce o pulbere din struguri liofilizați timp de 14 zile. Au măsurat sensibilitatea subiecților studiați la lumina UV înainte și după cele 14 zile și au constatat că cantitatea de lumină necesară pentru a provoca înroșirea vizibilă a pielii a fost cu aproape 75% mai mare după două săptămâni de consum de pulbere. Cu alte cuvinte, pulberea de struguri părea să facă pielea mai rezistentă la efectele nocive ale luminii UV. Biopsiile cutanate au arătat, de asemenea, mai puține leziuni ale ADN-ului și mai puține celule moarte ale pielii.

În timp ce studiul, publicat în ianuarie 2021 în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, a fost mic și sunt necesare cercetări suplimentare, strugurii au multe alte beneficii, astfel încât să mâncați mai mult nu vă strică. Pulberea utilizată în studiu a fost echivalentă cu aproximativ 2 ¼ cești de struguri pe zi.

Cercetări anterioare la șoareci, care au fost publicate în august 2017 în Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, au constatat că compușii naturali din struguri cunoscuți sub numele de polifenoli par să reducă efectele radiațiilor UV. Când cercetătorii au încercat-o cu oamenii, rezultatele au fost similare.

„Polifenolii au un efect antioxidant”, spune Craig A. Elmets, MD, profesor de dermatologie la Universitatea Alabama din Birmingham și autor principal al studiului din 2021. „Prin inhibarea stresului oxidativ, polifenolii suprimă inflamația și reduc moartea celulelor pielii.” Efectul la om nu a fost mare, comparat cu protecția solară topică, totuși, spune dr. Elmets. „Efectul este ușor, probabil echivalent cu un SPF de 2. Cu alte cuvinte, nu renunțați la protecția solară.”


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu