Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a decis că nu se poate comercializa carne de porc în spații deschise, în aer liber, pe tarabe. Porcii pot fi vânduți doar în spații închise, în magazine autorizate. În concluzie, nu este voie cu porcul tăiat în piață, pe tarabe, pentru că nu este igienic, pentru că ar fi pericol de infestare cu pesta porcină africană din Ucraina, pentru că ar putea afecta sănătatea oamenilor etc.
Crescătorii de porci din Vrancea au protestat și au cerut autorităților județene să le permită să-și vândă porcii sacrificați în piețe, măcar câteva zile. Ei reclamă și faptul că abatoarele autorizate le dau o sumă mică pe carnea de porc. Însă, atât prefectul cât și președintele Consiliului Județean le-au spus că nu-i pot ajuta și nu le pot permite să-și vândă carnea de porc pe tarabele din piețe. Marian Oprișan le-a explicat că nu-i poate ajuta, în timp ce admira carcasele de porc întinse pe mesele din Piața Unirii, în aer liber, ale firmei daneze de creștere a porcinelor.
Carnea de porc a stat multe ore pe mesele din Piața Unirii, fără ca cineva să se întrebe dacă este igienic, dacă nu cumva ar fi un pericol pentru sănătatea oamenilor care vor mânca. Pentru firma respectivă – adânc infiltrată în și de politica locală roșie – nu este o problemă să-și țină carnea în aer liber. În schimb, pentru micii crescători de animale trebuie aplicată legea, așa cum este ea. Corect, ultima parte. Însă de ce nu s-a aplicat aceeași lege și firmei agreate de administrația județeană, degrabă vărsătoare de mirosuri grele de jur împrejur, mai ales pe timp călduros? Era prea greu, prea costisitor pentru firma respectivă să vină în Piața Unirii cu o cameră frig ambulantă, măcar pentru a păstra aparențele în fața micilor producători vrânceni? Și, că tot vorbim de igienă și de sănătate, ne-am amintit de Balzac: ”legile sunt pânze de păianjen prin care muștele mari trec și cele mici sunt prinse”.