Dacă tocmai ați adoptat un nou animal de companie – fie că este un cățeluș, iepure, dihor sau un pisoi, o parte din distracție este cumpărarea tuturor lucrurilor de care au nevoie. Dar, înainte de a cumpăra cu inima mai degrabă decât cu capul, asigurați-vă că aveți toate elementele esențiale pentru animale de companie. Deși este un proces mai puțin plin de farmec, elementele esențiale ale animalului de companie se vor asigura că acesta este sănătos și fericit.
1. Vaccinarea
Cursul complet de vaccinare trebuie administrat tuturor animalelor de companie, pentru a le oferi protecție. Acesta include două sau trei vaccinări, la câteva săptămâni distanță. Dacă ați adoptat un câine adult, ar fi trebuit să vi se furnizeze dovada vaccinării, iar cardul de vaccinare ar trebui să vă indice când urmează doza următoare. Dacă nu aveți numele ultimului veterinar al animalului dvs. de companie sau un card de vaccinare, discutați cu propriul veterinar și aflați dacă câinele dvs. are nevoie de un curs primar de vaccinări (începând de la zero). Pisicile trebuie, de asemenea, să fie vaccinate cu un prim curs de injecții (de obicei două, distanțate la câteva săptămâni) și, ulterior, boostere.
2. Controlul paraziților
Deparazitarea este o parte esențială a îngrijirii câinilor și pisicilor – protejând nu doar animalul, ci și sănătatea familiei. Un proprietar bun va fi pus la punct o rutină bună de deparazitare și noul tău cățeluș sau pisoi ar fi trebuit deja să fi primit tratament pentru viermi. Cu toate acestea, deparazitarea regulată ar trebui să continue odată ce cățelul sau pisoiul este în noua sa casă.
3. Castrarea
Prevenirea unor sarcini nedorite ale animalul dvs. de companie este cel mai bine înțeles avantaj al castrării, dar există și beneficii pentru sănătate. Un animal de companie mascul este castrat prin îndepărtarea testiculelor. Animalele de companie femele sunt sterilizate prin îndepărtarea ovarelor și a uterului.
La animalele de companie de sex masculin, operația de sterilizare ajută, de asemenea, să împiedice motanii să se implice în lupte, iar la câini uneori poate ajuta la prevenirea unor tipuri de agresiune și rătăcire. La femele, îndepărtarea ovarelor înseamnă că animalul de companie nu mai intră în „călduri”. Pisicile pot rămâne gestante la o vârstă fragedă și pot rămâne din nou însărcinate la scurt timp după ce au născut. Acest ciclu continuu uzează rapid pisicile de sex feminin, astfel încât multe sunt sterilizate la aproximativ 5-6 luni sau chiar mai devreme. În funcție de vârsta la castrare, se poate obține o anumită protecție împotriva tumorilor mamare (cancer de sân) și pot fi prevenite infecțiile uterine, care sunt frecvente la câinii mai în vârstă.
4. Vas pentru mâncare (și mâncare!)
Ești ceea ce mănânci – și o dietă sănătoasă este o necesitate în orice etapă a vieții animalului dvs. de companie. Există o mulțime de alegeri cu privire la modul de hrănire și orice mâncare trebuie să fie echilibrată și să furnizeze toți nutrienții de care acesta are nevoie.
Pisicile sunt carnivore – ceea ce înseamnă că trebuie hrănite cu carne, iar câinii au și cerințe nutriționale specifice. Ar putea părea tentant să vă hrăniți animalul de companie cu aceeași mâncare pe care o consumați și dvs., dar aceasta nu va fi adecvată din punct de vedere nutrițional și nici nu este neapărat ceea ce ar alege să mănânce animalul de companie.
Atenție și la modul în care le dați de mâncare. Bolurile din oțel inoxidabil sunt ușor de curățat, în timp ce bolurile din ceramică nu tind să alunece pe podea în timpul mesei. <a href=”https://www.emag.ro/petshop/sd” target=”_blank” rel=”sponsored”> Ambele pot fi găsite cu ușurință în orice pet shop</a>. Bolurile din plastic pentru hrană trebuie să fie înlocuite din când în când, deoarece pot absorbi mirosurile și unii câini le vor mesteca.
5. Perie sau pieptene
O blană încurcată îi poate provoca durere animalului dvs. Periajul sau pieptănarea obișnuită este singura opțiune. Rasele cu păr lung vor fi, de obicei, pieptănate pentru a îndepărta încurcăturile, dar și multe rase cu părul scurt pot fi periate pentru a elimina pielea exfoliată și pentru a stimula producția de ulei, pentru strălucirea blănii.