vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAdjudTensiuni la Liceul Tehnologic Odobești și la Colegiul Național ”Emil Botta” Adjud

Tensiuni la Liceul Tehnologic Odobești și la Colegiul Național ”Emil Botta” Adjud

Situație tensionată la Liceul Tehnologic Odobești. Problemele au pornit de la relația director interimar – corpul profesoral. Numită cu delegație, pentru un an, în mandatul 2018-2019, Larisa Hărăbor pare că-și păstrează funcția și în anul școlar 2019-2020, spre surprinderea și nemulțumirea cadrelor didactice. Informațiile pe surse indică prietenii importante ale directorului interimar cu reprezentanții PSD Vrancea, care a ajuns în funcție în perioada cât inspector școlar general al ISJ Vrancea era Lauriana Ailincuței, consilier local PSD Focșani. Potrivit informațiilor din mediul politic și al învățământului vrâncean, soțul profesoarei Hărăbor este prieten cu fostul ministru PSD Iulian Matache, cu care, de altfel, se cunoaște din copilărie, fiind colegi de liceu. Acesta ar fi cel mai important sprijin. De asemenea, se spune că o relație apropiată a dezvoltat și menținut directorul interimar cu fostul coleg de sindicat (Sindicatul Liber din Învățământ), Aurel Șelaru, actual inspector școlar general adjunct, pus în funcție de PSD. Conexiunile personale și de partid au băgat-o pe directoarea Hărăbor și în Consiliul Consultativ al ISJ Vrancea, înlocuind un cadru didactic cu experiență (plus alte comisii).

Se pare că ”performanțele” manageriale din anul școlar precedent nu ar fi îndreptățit-o la o prelungire a delegării în funcție, însă Larisa Hărăbor face tot posibilul să conducă liceul și în anul școlar 2019-2020. Din informațiile noastre, directorul a intrat subit într-un concediu medical, ștampila unității nu mai era de găsit, iar activitatea specifică pregătirii începutului de an școlar bate pasul pe loc. Toată lumea e bulversată la această unitate de învățământ.

Și la Colegiul Național ”Emil Botta” din municipiul Adjud s-a creat o stare de tensiune, în prag de început de an școlar. Mai mulți părinți ai elevilor admiși în clasa a cincea i-au reproșat directorului colegiului, Emil Dumitru, că i-a mințit. Părinții s-au dus la liceu și i-au cerut directorului să-și respecte promisiunea din perioada înscrierilor la clasa a cincea: elevii celor două clase de a cincea, formate din anul școlar 2019-2020, vor avea ca profesor de matematică pe Cristi Stoleru și ca profesor de limba și literatura română pe Gina Bichescu (două cadre didactice foarte apreciate în Adjud). Însă, după ce și-a văzut sacii în car, adică și-a constituit două clase de a cincea (deși i se aprobase doar una), directorul CN Botta a anunțat alți profesori la cele două discipline importante. Părinții revoltați i-au cerut socoteală directorului Dumitru, amenințând chiar cu retragerea copiilor de la colegiu. Deocamdată, situația a rămas așa cum vrea directorul. Acesta se bucură de susținere importantă din partea sindicatului FEN, așa cum s-a văzut și la momentul în care s-a stabilit numărul de clase a noua, pentru anul școlar 2019-2020.

Din păcate, cazul de la Liceul Tehnologic Odobești și cel de la Colegiul Național ”Emil Botta” Adjud nu sunt singulare. Interesele personale și de grup, încrengăturile de familie, de cumetrii sau de partid primează în multe unități de învățământ, din Vrancea și din țară. Sunt probleme și mentalități moștenite din perioada comunistă care, iată, s-au perpetuat și s-au dezvoltat în ultimii 30 de ani. Funcțiile sunt văzute, de unele cadre didactice, drept ”bunuri” personale și se comportă machiavelic, autocrat și discriminatoriu cât timp ocupă niște fotolii de șef. Despre combinații de posturi, catedre și funcții în școli, licee, inspectorate școlare auzeam și acum 30-40 de ani. Anii au trecut, combinațiile s-au păstrat.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu