vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateAlarmant! Limita maximă de praf în Focșani, depășită în ultimele două zile...

Alarmant! Limita maximă de praf în Focșani, depășită în ultimele două zile de 60 de ori

Stația Agenției pentru Protecția Mediului Focșani, aflată în incinta Companiei de Utilități Publice, s-a aflat pe roșu în ultimele 24 de ore. Cantitatea maximă de praf în aer, care este 50 de unități, a fost depășită duminică de 21 de ori, iar în cursul zilei de luni lucrurile au evoluat, valorile fiind depășite de peste 60 de ori, ceea ce este foarte grav, după cum spun specialiștii în domeniu. De acest aspect s-a sesizat fizicianul Silviu Gurlui, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, care a tras un semnal de alarmă cu ceea ce s-a întâmplat la Focșani.

“Reținem, de 60 de ori depășire limită maxima PM10 dupa ce pe 1 septembrie limitele maxime erau depășite de 21 de ori! Deja în Vrancea se bat toate recordurile posibile. 2850 micrograme/m3, adică de aproape 60 de ori e depășită limita maximă admisa pentru sănătatea oamenilor! Și asta DOAR într-un singur punct de măsurare. În vecinătate cum ar fi??? Aparatele probabil s-au perturbat deja la asa debit de praf. Valorile deja nu mai pot fi validate!”, a scris pe Facebook  fizicianul Silviu Gurlui (foto). Acesta ne-a spus că o posibilă creștere a concentrației de praf poate proveni de pe șantiere sau drumuri proaste, de pământ, unde circulația este mai mare.

Acest lucru poate fi observat și pe site-ul calitateaer.ro

La rândul lor, autoritățile de mediu spun că au fost două cauze majore care au provocat această concentrație mare de praf. „Duminică, în jurul orei 13.00, a fost un incendiu în zona Sima Beyer și mare parte din pulberi de acolo ar proveni. Apoi, fiind ultima zi de concedii, au fost valori mari de trafic care au influențat calitatea aerului. Nu este exclus ca analizatorul aparatului de mediu să aibă o problemă și am dispus verificarea lui. Șantierele influențează și ele calitatea aerului, dar nu în măsură așa de mare. Autoritățile locale trebuie să ia măsuri specifice. Prin inspectorii responsabili de șantiere ar trebui să se intervină și să se asigure perdele de apă, în cazul prafului, dar și perdele de protecție fonică”, ne-a declarat Valentin Logodinschi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu