O pâine bună, făcută doar din făină, sare, apă și drojdie, coaptă la vatră, dar și plăcinte făcute ca pe vremea bunicilor vor putea fi găsite începând de vineri, 6 septembrie, doar la magazinul “Tradițiile Bunicii”, deschis la Focșani, pe strada Brăilei, vizavi de fostul Gerald. Magazinul aparține Eugeniei Moțarschi, o basarabeancă stabilită în anul 2000 în comuna Cotești, care a adus din Republica Moldova secretele produselor de panificație moștenite din bătrâni. În grădina sa, nu foarte mare, de la Cotești, Eugenia a plantat de toate, legume, căpșuni, mure, zmeură, struguri de masă, struguri de vin și în ultimii ani a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea micilor fermieri. În urmă cu doi ani i-a venit ideea strălucită de a omologa pâinea de Cotești, produs tradițional care a obținut deja atestat, astfel că a dorit să ofere și focșănenilor șansa de a mânca o pâine sănătoasă. Pe lângă pâine, Eugenia încearcă să obțină atestat de produs tradițional și pentru plăcintele țărănești pe care le face, umplute cu brânză, dovleac, varză, carne,gemuri, toate obținute în gospodăria proprie și care se vor găsi la raft începând de vineri.
“Totul a început de la o joacă, de la Carmen Popescu, de la Direcția Agricolă, care știind că fac pâine a venit cu propunerea să o certificăm ca produs tradițional. Pe parcurs, încet, am ajuns la ce vedeți aici, cu susținerea prietenilor. Este prima unitate de produs tradițional din Focșani. Ne-am întors la produsele lăsate de părinți, de bunici, care erau sănătoase și vrem pentru copiii noștri să aibă o sănătate bună. Trebuie să ne alimentăm bine. Rețetele sunt din Regatul României, până la 1940. Avem un grup de prieteni cu care ne întâlnim mereu și mâncăm tot ce este sănătos și cam de aici s-a pornit ideea”, spune Eugenia Moțarschi. Toată investiția de până acum se ridică la aproximativ 45.000 de euro, aproape jumătate din sumă fiind contribuție proprie.