Comuna Negrilești a găzduit astăzi cea de-a XIV-a ediție a Sărbătorii Pastorale Tradiționale Boteitul Oilor. Sute de oameni îmbrăcați în costume populare s-au adunat în centrul satului pentru a asista la un obicei vechi de sute de ani. De Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena oile sunt duse departe de sat, la stânele de pe platourile montane.
În această zi, proprietarii de animale negociază condițiile, prețul și plata serviciilor împreună cu ciobanii care vor avea grijă de oi pe tot parcursul verii. De asemenea, se stabilesc cantitățile de brânză și urdă pe care proprietarii trebuie să le primească de la ciobani. După negociere, oile sunt sfințite de preoții din sat pentru a fi protejate de boli, grindină, trăsnete precum și de animalele sălbatice. Apoi, oile pleacă în transhumanță. Ciobanii vor aduce oile acasă abia la toamnă. Este, practic, cea mai mare sărbătoare din comuna Negrilești iar localnicii o tratează ca atare. Pe lângă faptul că îmbracă straie de sărbătoare – copii, tineri, adulți și bătrâni deopotrivă – oamenii stabilesc și negociază și alte activități și servicii în această zi și participă la hore și serbări câmpenești.
Alături de ei se adună buciumașii și cimpoierii din împrejurimi și sărbătoresc împreună. Autoritățile organizează, în fiecare an, un spectacol de muzică populară, cu artiști din județ și cu invitați speciali. Astăzi, în fața localnicilor și a invitaților, pe scena Căminului Cultural din Negrilești au evoluat Ansamblul Chipărușul din Nereju, Grupul de Buciumași din Spulber, Formația de Dansuri Bărbătești Brâul din Jitia, Grupul de Fluierași din Paltin, Grupul de Cimpoieri din Nistorești, formații locale, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei și interpretele de muzică populară Margareta Clipa și Georgiana Comâneci.