În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil si al tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie, nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc și este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptății Dumnezeiești.
Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veștilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, nNașterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este înfăţișat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunța cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).