Camera Deputaților a votat legea pentru modificarea și completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Modificările legislative vin în sprijinul producătorilor români. Conform președintelui Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, „lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”. Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea. ”Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preţ minim pe piaţă, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendaţi cu sume între 100.000 – 150.000 de lei şi în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului”, precizează deputatul Nini Săpunaru.
Actul normativ mai prevede – „comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”. Modificările aduse Legii nr.321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. În același timp, modificările legiferează termenele de plată la 7 zile pentru produsele fresh și la 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc prețul produsului și interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toți comercianții să trăiască din adaos comercial.
Adoptarea acestor modificări La legea nr.321 i-a nemulțumit pe reprezentanții lanțurilor de supermarketuri. Aceștia acuză implicarea politicului în aceste activități comerciale de pe piața liberă. „Este evident că în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept și nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au arătat că în România poți ocoli concurența printr-o combinație politico-legislativă. Considerăm că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul. Rămânem încrezători că acești factori de decizie vor analiza situația și se vor implica pentru a împiedica efectele dezastruoase pe care această lege le va induce cu siguranță în economia românească cum ar fi, printre altele: creșterea prețurilor și nașterea unei spirale inflaționiste greu controlabile, reapariția practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de muncă și chiar o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obișnuit”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.
Camera Deputaților a fost cameră decizională în acest caz iar legea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.