Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că subvențiile pentru agricultura ecologică variază în acest an de la 78 de euro până la 620 de euro pe hectar, în funcție de tipul de cultură pe care îl au fermierii. Declarația ministrului a fost făcută în cadrul Forumului Economic ”Investițiile italiene în Romania: un parcurs european în economia globală”. Conform unui comunicat al MADR, sprijinul acordat agriculturii ecologice prin PNDR 2014-2020 se situează între 78 și 620 de euro/ha/an, în funcție de tipul de cultură și vizează atât operațiunile realizate în vederea conversiei la agricultura ecologică (submăsura 11.1), cât și cele pentru menținerea certificării în agricultura ecologică (submăsura 11.2). Mai exact, agricultorii români pot accesa subvenții speciale pentru agricultura ecologică prin Măsura 11 din PNDR, în cadrul căreia există 6 pachete disponibile.
- Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) – conversie (293 €/ha/an); certificat (218 €/ha/an)
- Legume – conversie (500 €/ha/an); certificat (431 €/ha/an)
- Livezi – conversie (620 €/ha/an); certificat (442 €/ha/an)
- Vii – conversie (530 €/ha/an); certificat (479 €/ha/an)
- Plante medicinale și aromatice – conversie (365 €/ha/an); certificat (350 €/ha/an)
- Pajiști permanente – sub-pachetul 6.1 – conversie (124 €/ha/an); certificat (111 €/ha/an)
- Pajiști permanente – sub-pachetul 6.2 – conversie (87 €/ha/an); certificat – 78 €/ha/an
Ministrul Achim Irimescu a subliniat importanța investițiilor italiene în România, acestea ridicându-se în anul 2015 la 13,6 miliarde de euro, evoluția din primele luni ale anului 2016 confirmând continuarea trendului pozitiv al relațiilor economice dintre cele două state. De asemenea, șeful MADR a salutat investițiile italiene în agricultura ecologică din România, arătând eficiența acestei practici agricole prin prisma raportului cost-beneficiu care conservă resursele naturale și mediul și, în același timp, asigură o valoare adăugată mare a produselor eco, prin standardele stricte de certificare și calitatea acestora.