Rezultatele alegerilor locale din 5 iunie au avut o serie de componente prea puțin scontate. La acest capitol aș încadra înfrângerile a 3 primari care se aflau în poziții avantajoase la momentul electoral 2016 față de momentul electoral 2012, atunci când obținuseră victoria. Cei 3 primari ale căror înfrângeri au surprins în 2016, din moment ce situația lor electorală era mult mai dificilă în 2012 – anul victoriei, sunt Nicolae Țandără (PSD) – comuna Gura Caliței, Ștefan Paraschiv (PNL) – comuna Cîmpineanca, Nicu Popescu (PNL) – comuna Năruja. Cred că toți cei 3 primari (de acum ex-primari) au avut cel puțin un punct comun care i-a tras în jos: comunicarea cu oamenii. De menționat că și în 2012 alegerile locale s-au desfășurat într-un singur tur.
Nicolae Țandără a câștigat postul de primar al comunei Gura Caliței, în 2012, din partea APV/ PDL. A reușit să-l învingă pe fostul primar PSD/USL, Dragoș Bîtculescu, cotat cu prima șansă. Nicolae Țandără a început o colaborare strânsă cu reprezentanții Consiliului Județean Vrancea și, în consecință, trecerea în barca PSD nu a fost o surpriză. În cei 4 ani de mandat, Țandără a reușit să realizeze o serie de investiții importante, mai ales în ceea ce privește infrastructura – drumuri comunale, poduri și podețe. Marea problemă a administrației a rămas, însă, drumul județean care traversează comuna. De la Consiliul Județean s-au dat doar promisiuni dar localnicii tot pe primar îl consideră responsabil. Au mai fost și alunecările de teren, chiar și de câteva ori pe an, care le-au măcinat nervii și economiile oamenilor. Nu are primarul nicio vină cu alunecările de teren dar supărarea oamenilor tot pe primar se revarsă. Țandără a intrat în mici dispute și conflicte locale, inclusiv cu medicul veterinar din comună, opozant al său, care, probabil, au contat la momentul votului. Totuși, făcând o comparație cu predecesorul său, Nicolae Țandără putea fi considerat pe plus în ceea ce privește activitatea în fruntea Primăriei Gura Caliței. Inclusiv șeful PSD Vrancea a făcut o vizită electorală în comună, ca să-l susțină (e adevărat că Oprișan s-a trezit și cu ceva huiduieli). Dar, rezultatul scrutinului din 5 iunie i-a fost defavorabil: Țandără a luat 529 de voturi (38,38%) față de candidatul PNL, Gică Grosu, care a câștigat cu 677 de voturi (49,12%). Cum nu se aștepta mai nimeni să câștige în 2012, la fel de surprinzătoare a fost înfrângerea din 2016.
O altă înfrângere surprinzătoare a fost cea a primarului comunei Cîmpineanca, Ștefan Paraschiv. Acesta a câștigat prima dată postul de primar ca independent, în 2008. A trecut, apoi, la PDL, dar s-a confruntat cu ostilitatea și opoziția majorității consilierilor locali. A avut un mandat foarte dificil dar, surprinzător pentru mulți, Ștefan Paraschiv a obținut o victorie facilă în alegerile locale din 2012, din partea APV/PDL, împotriva USL. În cele două mandate ale sale s-au derulat o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea comunei, în ciuda faptului că s-a aflat mereu în opoziție față de Consiliul Județean. Însă firea sa mai puțin comunicativă și deschisă în relația cu oamenii a avut un rol important la eșecul puțin scontat la alegerile din 5 iunie. Paraschiv a obținut 603 voturi (34,57%) iar candidatul PSD, Tudorel Ivan, a luat 753 voturi (43,17%), într-un scrutin ce-i părea mai favorabil decât precedentele.
Al treilea primar care câștigase alegerile, în mod surprinzător, în 2012, din partea APV/PDL, împotriva USL, este Nicu Popescu. Acesta s-a bucurat de succes în comuna Năruja, acum 4 ani, și l-a învins, atunci, pe Cristian Panțuș (PSD/USL), care deținea funcția de primar din 1991. În cazul lui Nicu Popescu se pot găsi și circumstanțe atenuante când discutăm de rezultatul scrutinului din 2016: a avut primăria în insolvență o lungă perioadă, din cauza unor datorii la un proiect de electrificare demarat de predecesorul său, blocându-se, astfel, orice investiție și paralizând, practic, întreaga activitate a administrației locale. Spre finalul mandatului s-a ridicat insolvența dar nu s-a mai putut face mare lucru în comună. E adevărat că și stilul său de a interacționa cu oamenii a prezentat deficiențe (din relatările localnicilor și nu numai, nici medicul veterinar care a ieșit acum victorios nu excelează la capitolul comunicare!). Așa că, deși a câștigat în 2012 împotriva marelui USL, Nicu Popescu, candidatul noului PNL, a pierdut în 2016 în fața contracandidatului de la PSD: Popescu a obținut 490 de voturi (45,32%) iar Grigore Mihăeș a luat 585 de voturi (54,11%).
Sunt și alți primari care au pierdut alegerile din 5 iunie oarecum surprinzător dar nu au avut precedentele dificile din 2012 precum ale celor 3 menționați anterior. De exemplu, și înfrângerea lui Stancu Bălescu, ex-primar al comunei Bălești, poate fi considerată una surprinzătoare. Bălescu a câștigat la un vot diferență în anul 2008, ca membru PNL, în fața fostului primar PSD, apoi a obținut un nou mandat, ușor, în 2012, ca reprezentant al PNL/USL. A trecut, apoi, la PSD, și nu părea a avea probleme în a obține al treilea mandat. Totuși, Stancu Bălescu a pierdut scrutinul din 5 iunie – a luat 460 de voturi (44,57%), iar candidatul PNL, Victor Alecu, a obținut 572 de voturi (55,42%).