Unul dintre consilierii județeni PNL l-a votat astăzi pe Marian Oprișan pentru al cincilea mandat de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Deși strategia PNL a fost ca toate cele 13 voturi ale liberalilor să fie împotrivă, un liberal și-a inaugurat mandatul cu un vot bonus oferit lui Oprișan.
Astăzi s-a constituit Consiliul Județean Vrancea în componența reieșită în urma scrutinului din 5 iunie. Cei 33 de consilieri județeni au depus jurământul și au ales conducerea pentru mandatul 2016-2020. Cum diferența de mandate dintre PSD și PNL este clară, nu au fost emoții la alegerea președintelui și vicepreședinților Consiliului Județean: 18-PSD, 13-PNL, 2-ALDE. Mai mult, conform înțelegerilor politice anterioare, cei doi consilieri ALDE au anunțat că se alătură grupului PSD. șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, a fost singurul candidat nominalizat pentru funcția de președinte al CJ Vrancea. Consilierii PNL nu au nominalizat niciun candidat. La numărarea voturilor, s-a constatat, însă, că un consilier PNL l-a votat pe Oprișan. În loc de raportul putere-opoziție 20-13, s-au înregistrat 21 de voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Rămâne de văzut cine a fost veriga slabă dintre consilierii PNL și l-a votat pe Oprișan pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean. Fie că a fost un vot conștient sau o greșeală la exercitarea votului, consilierul respectiv și-a demonstrat, oricum, slăbiciunea. Dacă ar fi fost vorba de un vot decisiv, ce s-ar fi întâmplat? Dacă o decizie importantă depindea de votul unui consilier PNL, cum s-ar fi explicat votul în favoarea PSD&Oprișan? Contactat telefonic, președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, ne-a precizat că votul respectiv a fost o eroare umană. ”A fost o greșeală, nu a fost ceva intenționat. Colegul nostru nu a fost atent și a bifat căsuța de votare în loc să taie sau să lase buletinul gol. Vom lua măsuri iar la următoarea greșeală consilierul județean își va pierde sprijinul politic și, implicit, mandatul”, susține șeful PNL Vrancea.
În schimb, la votul pentru cei doi vicepreședinți nu au mai existat confuzii. PSD i-a nominalizat tot pe Dragoș Bîrlădeanu (PSD) și Ionel Cel-Mare (ALDE) pentru a ocupa funcțiile respective. Nici în această situație PNL nu a avut vreo nominalizare, știindu-se raportul putere-opoziție. Astfel, ambii candidați au primit voturile partidelor lor – 20 – și au avut împotrivă voturile opoziției – 13. După votarea conducerii, consilierii au stabilit și componența celor 4 comisii de specialitate.
La ședința de constituire a Consiliului Județean au fost prezenți, printre alții, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, prefectul Sorin Hornea, președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție Vrancea de la scrutinul din 5 iunie. Marian Oprișan și-a început, de astăzi, cel de-al cincilea mandat consecutiv de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Oprișan a mai ocupat fotoliul de președinte și în perioada 1995-1996 precum și funcția de vicepreședinte între 1992-1995 și 1996-2000.