Cătălin Giulescu, directorul Direcției de Evidenţă a Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că românii vor putea călători în Uniunea Europeană cu pașaportul, cartea de identitate electronică sau cu actuala carte de identitate (aflată în termenul de valabilitate), după data de 3 august 2021. Cartea de identitate electronică va fi emisă începând cu data de 3 august 2021, iar cartea de identitate în formatul actual va mai putea fi folosită până în anul 2031. “După data de 3 august 2021 cetăţenii români vor putea călători în Uniunea Europeană în temeiul unui paşaport valabil, a unei cărţi electronice de identitate emisă după data de 3 august sau în baza actualei cărţi de identitate aflată în termen de valabilitate. Acest termen de valabilitate, această perioadă de tranziţie urmează să se încheie la data de 2031, adică peste 11 ani şi jumătate din acest moment. În temeiul actualelor cărţi de identitate emise până în prezent, în termen de valabilitate, inclusiv cele care vor fi emise în data de 2 august anul viitor, acestea vor putea fi folosite până la data expirării”, a subliniat reprezentantul MAI.
Din momentul eliberării cărții electronice de identitate, vârsta obligatorie va coborî la 12 ani. Mai mult, vârsta de la care opţional părinţii pot solicita o carte electronică de identitate pentru copii va fi de la data naşterii. Costul pentru cartea electronică de identitate nu a fost, încă, stabilit, dar în țările UE preţul variază între 15 şi 40 de euro.
Pe 21 ianuarie, Ministerul Afacerilor Interne va organiza o dezbatere publică privind acest proiect, la care pot participa cei interesați, cu posibilitatea trimiterii de propuneri de îmbunătățire a proiectului. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, emiterea cărților de identitate electronice va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul Uniunii Europene. De asemenea, va asigura funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în CIP a unui certificat digital, care va fi emis de MAI și care va permite titularului să se autentifice în platforma informatică din asigurările de sănătate. Noile documente vin cu elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care îl prezintă este în fapt titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională”.