sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateFOTO Polițiștii au mers în biserici să le vorbească oamenilor cum...

FOTO Polițiștii au mers în biserici să le vorbească oamenilor cum să se păzească de escrocii care folosesc metoda „Accidentul”

Polițiștii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea au desfăşurat în cursul zilei de duminică, 9 februarie a.c., o acţiune de prevenire împotriva înşelăciunilor prin metoda “Accidentul”. Acţiunea s-a derulat în zona rurală din județul Vrancea, ocazie cu care populaţia a fost informată cu privire la conduita pe care ar trebui să o aibă de fiecare dată când trec prin aceste situaţii. Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda “Accidentul”, polițiștii vrânceni au desfășurat mai multe activități de prevenire. Oamenii legii au fost prezenţi în data de 9 februarie a.c. în zona bisericilor şi în interiorul acestora, fiind organizate activităţi de informare, având în vedere că grupul ţintă este întâlnit în aceste locaţii într-un număr mare.

Cu această ocazie, poliţiştii au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări ca aceștia să nu dea curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. Polițiştii vrânceni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un apel telefonic în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că un membru al familiei ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier. În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate. Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoțională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii. Trebuie remarcat că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe persoane au dat dovadă de responsabilitate şi nu au dat curs solicitărilor, sesizând imediat poliţia. În primul rând trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu