Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, și o mamă creștină.
A devenit un medic foarte bun și era căutat de multă lume. După primirea Sfântului Botez, mai multe vindecări făcea Pantelimon, boli incurabile și neputințe nespuse pierind în fața iubirii și credinței sale. Marele Pantelimon face minuni atât prin harul primit cât și prin tratamentele pe care le dă celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el și-a împărțit toată averea săracilor, iar celor pe care îi vindeca de boli și neputințe nu le cerea nimic drept plată. De aici i se trage și numele „doctor fără de arginți” dar a stârnit și invidia celorlalți medici. A fost denunțat împăratului care a decis să fie supus unor chinuri groaznice și, apoi, ucis. Nicio pedeapsă cruntă nu a reușit, tânărul Pantelimon ieșind mereu nevătămat datorită credinței și slujirii lui Hristos. Pantelimon, doctorul cel bun și nerăpitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa față de Hristos, fiind decapitat din ordinul împăratului. Se spune că, în momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Spre a nu lua creștinii cinstitul trup al sfântului, acestuia i s-a dat foc, însă o altă minune a mărturisit vrednicia aceluia. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc al lui Pantelimon și l-au îngropat cu mare cinste, în anul 303. În momentul morții sale, din cer s-a auzit cuvântul: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi, de-acum înainte, adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor.”
În Focșani, Spitalul Județean poartă denumirea de ”Sfântul Pantelimon” iar biserica ridicată în curtea spitalului are hramul Sfântului Pantelimon. Astăzi, în zi de sărbătoare, preotul paroh, Ion Gherman, asigură o masă festivă pacienților internați la unitatea focșăneană, cu sprijinul enoriașilor, al rudelor acestora și al sponsorilor.