În urma publicării ordinului de ministru în Monitorul Oficial și a intrării în vigoare a măsurilor cuprinse în el, vă informez că spitalul suport pentru pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19 este Spitalul Adjud. Spitalul Județean „Sf Pantelimon” a fost desemnat unitate de îngrijire a pacienților critici, cu infecții emergente și reemergente. Pentru suplimentarea dotărilor, ținând cont de specificul bolii, au fost solicitate de la Ministerul Sănătății încă zece paturi pentru terapie intensivă, zece ventilatoare mecanice medicale, zece monitoare pentru funcțiile vitale, opt injectomate și echipament de protecție pentru completarea stocurilor existente. Totodată, ne-am adresat Ministerului pentru a urgenta distribuirea către Direcția de Sănătate Publică Vrancea a unui aparat de testare RT-PCR, ținând cont și de faptul că la această oră DSP are încadrați medici biochimiști specializați în operarea lui.
Totodată, urmare a modificării metodologiei, testarea pentru COVID-19 se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat. În acest moment, România se află în stadiul pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă, neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata. Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:
- Persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
- Contacții apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personalul medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și TOATE spitalele;
- Persoanele instituționalizate simptomatice.
- Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.
Persoanele care NU fac obiectul testării:
- Contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personalul medico-sanitar;
- Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie international.
Persoanele care semnalează urgențe medicale sau persoanele care prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, sunt rugate să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. (prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece)