Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea au fost alertați astăzi, 9 aprilie a.c., în jurul orei 11:30, despre producerea unui incendiu care a cuprins mai multe gospodării din satul Fetești, comuna Câmpuri. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje respectiv, o autospecială de lucru cu apă și spumă de la Punctul de Lucru Năruja, o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Stației de Pompieri Panciu. În același timp, a fost mobilizat și SVSU Câmpuri, care a intervenit cu o autospecială de stingere.
La sosirea pompierilor la fața locului, incendiul se manifesta la 3 gospodării, cuprinzând locuințe și anexe pe o suprafață de aproximativ 600 mp. Având în vedere amploarea evenimentului și posibilitatea extinderii focului la alte gospodării, forțele de intervenție au fost suplimentate cu o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Stația de Pompieri Panciu, o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de primă intervenție și comandă de la Detașamentul de Pompieri Focșani. Concomitent cu intervenția de stingere, paramedicii au acordat primul ajutor calificat la 3 persoane care au suferit atac de panică. Toate persoanele au fost de sex feminin, una în vârstă de 64 de ani, alta în vârstă de 50 de ani, ultima în vârstă de 70 de ani. Acestea au refuzat transportul la spital.
După mai bine de patru ore de luptă cu flăcările, pompierii au reușit sa lichideze incendiul, fără ca acesta să se mai extindă la alte gospodării. Pagubele rezultate în urma evenimentului au fost însemnate. La prima gospodărie a ars acoperișul locuinței și anexe din lemn cu învelitoare din tablă în suprafață de 90 mp, 10 ml de gard din scândură și bunuri de uz casnic; la a doua gospodărie au ars acoperișul locuinței și anexe din lemn cu învelitoare din tablă și azbociment, în suprafață de 180 mp, bunuri de uz casnic și mobilierul din anexă; la cea de-a treia locuință au ars acoperișul locuinței și anexe din lemn cu învelitoare din tablă și azbociment, în suprafață de 250 mp și 30 ml gard din lemn. Cauza probabilă care a generat incendiul a fost utilizarea focului deschis în spații deschise din vecinătatea casei de locuit. Mai exact, executarea unor acțiuni de igienizare prin incendiere a unor deșeuri și resturi vegetale.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Vrancea reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
- Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
- Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
- Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei. (ISU Vrancea)