„Treci peste impulsul de a anunța pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport îți aduce like-uri, dar te face vulnerabil în fața hoților”: poliţiştii atrag atenţia asupra câtorva măsuri minime de protecţie pentru a evita riscul furturilor din locuinţe pe perioada concediilor de vară.
NEGLIJENŢA, INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT
Conform cercetărilor realizate s-a stabilit faptul că multe dintre spargerile de locuințe au loc ca urmare a ignorării unor minime măsuri de precauție din partea locatarilor, iar pe perioada concediilor de vară, există riscul creșterii numărului de furturi din locuințe.
Având în vedere campania națională de prevenire a infracțiunilor de furt din locuințe ”Neglijenta, invitație deschisă la furt”, polițiștii vrânceni continuă activitățile de prevenire, în scopul informării cetățenilor asupra riscului de victimizare la care sunt expuși și măsurile de autoprotectie pe care trebuie să le adopte pentru a nu fi victime.
Infracțiunile contra patrimoniului au avut cea mai mare pondere în cadrul criminalității judiciare. Dintre tipurile de fapte penale care se circumscriu acestui domeniu, furturile din locuințe s-au situat an de an în prim-planul activității de prevenire desfășurate de structurile specializate ale Politiei Romane.
Două dintre motivele orientării acțiunilor informativ-preventive către aceste infracțiuni sunt reprezentate de impactul pe care îl au în rândul populației și „profesionalismul” de care dau dovadă spărgătorii de case.
Pentru fiecare cetățean locuința este spațiul în care se simte în siguranță și orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de siguranță personală.
Campania „Neglijența, invitație deschisă la furt”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A., își propune să aducă în atenția cetățenilor importanța propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce privește furturile din locuințe.
„Nu invita hoții în casa ta!”
„1 din 4 furturi din locuințe este favorizat de neglijență”
Polițiștii vrânceni vă recomandă:
• Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să-ți prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
• Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsați să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului!
• Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le deții sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă!
• Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziționat!
• Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ți ridice corespondența și să lase impresia de casă locuită!
• Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deții în casă bunuri de valoare!
• Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate!
• Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor!
• Închide ferestrele și ușa de fiecare dată când pleci de acasă. 1 din 4 furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
• Dacă stai la parter sau la etajul 1, montează grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forțarea acestora face accesul în locuință extrem de ușor.
• Organizează un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
• Locurile „secrete” în care le lași prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode te fac vulnerabil în fața furturilor.
• Obișnuiește-te să activezi sistemul de alarmă de fiecare dată când pleci de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uita sa pui la vedere stickerul care anunță că locuința ta este protejată.
• Asigură-te ca zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cere administrației să le înlocuiască imediat.
• Indiferent de pretext, nu le oferi persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tai. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
• Nu le permite accesul în locuință străinilor care pretind că reprezintă instituții, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să își justifice prezența prin legitimație și carte de identitate.
• Dacă ești plecat de acasă mai mult timp, folosește un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignora.
• Nu ține banii în casă. Sunt pe primul loc în preferințele hoților, urmați de aparatură electronică, telefoane mobile și bijuterii.
• Treci peste impulsul de a anunța pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport îți aduce like-uri, dar te face vulnerabil în fața hoților
• Păstrează documentele de proveniență pentru bunurile de valoare pe care le deții. Reținerea elementelor de identificare și fotografierea acestora pot contribui la găsirea și recuperarea obiectelor furate.
• Asigurarea locuinței te poate scăpa de grija pagubelor în cazul în care, chiar și după ce ți-ai luat toate măsurile de precauție, casa ta a fost vizitată de musafiri nepoftiți.