Autoritățile se pregătesc de încheierea stării de urgență și de relaxarea unor măsuri restrictive. După două luni de luptă cu noul coronavirus, pericolul infectării este, în continuare, destul de mare. Iar din 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor, riscul de infectare va fi crescut. „Mă îngrijorează momentul relaxării, acel moment în care vom avea o reluare a afluenţei de populaţie dintr-o zonă în altă, o interacţiune şi poate o recrudescenţă a transmiterii locale. Dar rămân, totuşi, optimist, în condiţiile în care consider că precauţiile s-au înţeles, distanţarea s-a înţeles, masca în spaţiile închise s-a înţeles, regulile de igienă s-au înţeles şi atunci să sperăm că avem şi un rezultat care să nu impună şi alte restricţii. (…) Nu am fi putut gestiona această pandemie dacă nu impuneam nişte restricţii, nu am fi putut opri nişte focare la Ţăndărei, la Suceava dacă nu impuneam carantina, nu reuşeam să oprim nişte focare la Focşani, la Suceava, la Deva dacă nu impuneam nişte reguli, chiar dacă au fost militare, dar vine un moment în care trebuie să conştientizăm că am trecut prin ceva deosebit, iar faptul că suntem la suprafaţă nu înseamnă că nu ne putem duce la fund”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.
Autoritățile speră ca numărul de cazuri noi de COVID-19 să scadă până la sfârșitul acestei săptămâni. „Săptămâna trecută spuneam că Bulgaria este în creştere. Noi, Suedia, Polonia şi Anglia suntem pe acel platou – unele dintre aceste ţări erau de patru săptămâni. Ceva nu lasă ca acest număr de cazuri să coboare: că sunt cazurile din căminele de bătrâni, că sunt cazurile persoanelor care îngrijesc aceşti bătrâni, că sunt cele ale personalului medical, există încă o transmitere acolo. Plus că a trebuit să gestionăm perioada de Paşte şi perioada de 1-3 mai. Mă aştept ca în următoarele cinci-şase zile să avem un număr de cazuri noi în scădere, dar aceste cinci-şase zile coincid cu primele zile de relaxare. Şi dacă ne-am temut sau am avut precauţii în zilele de Paşti, în zilele de 1-3 mai, mai avem precauţii acum şi la relaxare. Pericolul este la fel de mare, iar în primele zile de după relaxare, poate mai mare”, a explicat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății susține că statul va asigura o cantitate necesară de măști pe piață, în condițiile în care purtarea acestora va deveni obligatorie în spațiile publice închise pe durata stării de alertă. „Există și o producție internă, sunt și niște importuri care se fac în această perioadă. Din discuțiile avute cu Ministerul Economiei, se asigură o cantitate necesară, un număr necesar de măști, atât cele care vor fi date de Guvern și de autoritățile locale pentru persoanele cu un venit minim garantat, cât și pentru piața liberă, în farmacii sau alte unități comerciale care vor putea comercializa aceste măști, astfel încât să existe pentru toată lumea”, a precizat ministrul Nelu Tătaru, la Digi24.