duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateDSP Vrancea: campanie de prevenire a apariției cancerului

DSP Vrancea: campanie de prevenire a apariției cancerului

Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC), agenție specializată în studiul afecțiunilor oncologice a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atrage an de an atenția asupra importanței prevenirii riscului de cancer, oferind 12 reguli esențiale pentru a avea o viață sănătoasă. Codul european împotriva cancerului se axează pe măsurile pe care cetățenii le pot lua pentru a contribui la prevenirea cancerului. Însă prevenirea cu succes a cancerului necesită ca aceste măsuri individuale să fie sprijinite de politici și măsuri guvernamentale. Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente. Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană. DSP Vrancea se raliază campaniilor de informare a populației pentru prevenirea cancerului, în contextul dezbaterii unei Strategii naționale și a planului de acțiune pentru programele de screening. Obiectivul principal este ca populația să adopte comportamente prin care să prevină factorii de risc pentru cancer și să conștientizeze importanta participării la programele de screening, organizate de Ministerul Sănătății. Cele 12 reguli esențiale de reducere a riscului apariției cancerului sunt:

  1. Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.
  2. Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
  3. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
  4. Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.
  5. Adoptați o dietă sănătoasă: •consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe. •limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite. •evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
  6. În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beți alcool deloc.
  7. Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.
  8. La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
  9. Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
  10. Pentru femei: •alăptarea reduce riscul  de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul. •Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.
  11. Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru: •hepatita B (pentru nou-născuți) •virusul papiloma uman (HPV) – pentru fete.
  12. Participați la programele organizate de screening pentru cancer: •colorectal (la femei și bărbați) •mamar (la femei) •de col uterin (la femei).

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu