Producătorii vrânceni din ariile protejate pot accesa bani europeni pentru a-și promova produsele și a-și dezvolta afaceri. În județul Vrancea, 48 de localități intersectează arii naturale protejate iar producătorii locali din aceste zone pot accesa până la 200.000 de euro/persoană sau afacere, nerambursabili. Fie că vorbim despre miere de albine de cireș sălbatic, produse apicole, cașcaval afumat, ceaiuri din plante medicinale, sucuri naturale, zacuscă de păstrăv, măști tradiționale, ii, sculpturi în lemn ori despre servicii agroturistice, toate acestea pot aduce vrâncenilor care trăiesc în arii protejate bani europeni pentru marca ”Produs în arii naturale protejate din România”.
Ne dorim ca toate produsele noastre naturale să ajungă să fie cunoscute, cumpărate și apreciate de cât mai mulți oameni. Vrancea are gust prin tot ceea ce țăranii noștri produc cu trudă și respectând rețele vechi, lipsite de ”E”-uri sau conservanți chimici. Pentru a populariza această oportunitate, am participat astăzi, alături de directorul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), doamna Adi Croitoru, în Parcul Natural Putna-Vrancea, la o sesiune de informare despre accesarea de fonduri europene destinate persoanelor care au activități în domeniul agroturistic, manufacturare dar și producătorilor locali de alimente. Primul pas spre obținerea fondurilor este certificarea produsului sau a serviciului ca „Produs în arii naturale protejate în România”, care se face de către Ministerul Mediului . Este important ca atenția consumatorilor să fie atrasă asupra produselor și a serviciilor de calitate, tradiționale și ecologice.
Cererile de finanțare se vor putea depune din luna septembrie la Ministerul Fondurilor Europene. Produsul local contribuie la:
– conservarea biodiversității spațiului rural (speciilor și asociațiilor de plante și animale dependente de acest mediu), conservarea habitatelor si a peisajelor rurale, precum si la protecția resurselor naturale (prin utilizarea unor practici prietenoase cu mediul);
– dezvoltarea economiei locale, sprijinind fermierii de semi-subzistență, prin menținerea activităților agricole în sistem de fermă/ gospodărie;
– păstrarea patrimoniului cultural și perpetuarea tradițiilor în aceste zone rurale;
– încurajarea utilizării îngrășămintelor organice (gunoi de grajd) conform cerințelor de fertilizare a pajiștilor (utilizarea gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maxim 30 kg. N s.a./ha)
Pentru obținerea mărcii se poate aplica pentru următoarele categorii principale de producător sau prestator servicii:
– Alimente: toate alimentele, băuturile, care sunt caracteristice ariilor naturale protejate din România şi a căror producţie este efectuată într-un mod ecologic şi caracteristic comunităților locale;
– Produse meşteşugăreşti: toate acele produse tradiţionale, purtătoare de valori culturale naționale, produse de către comunitatea locală într-un mod ecologic pe teritoriul ariilor naturale protejate din România;
– Cazare/Masă: toate acele unităţi comerciale, în cadrul cărora gazda oferă cazare şi mâncare într-un mod ecologic, pe teritoriul ariilor naturale protejate din România, caracteristice obiceiurilor locale, cu scopul de a populariza mediul local natural şi cultural;
– Produse turistice: toate serviciile de agrement prestate într-un mod ecologic pe teritoriul ariilor naturale protejate din România, popularizând mediul local natural şi cultural (spre exemplu, observarea păsărilor, observarea stelelor, plimbări pedestre prin natură, apicultură, coacerea produselor de panificație ș.a.m.d.). (Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice)