Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, susține că 2016 a fost un an al extremelor din punct de vedere agricol iar fermierii nu au vreo șansă de profit (chiar și cu subvenția de 160 de euro pe hectar, acordată de APIA), fără o tehnologie corect aplicată dar și costisitoare. Dacă, în vară, fermierii înregistrau producții record la cereale, mai târziu, după ce s-a instalat seceta, producția de floarea soarelui și de porumb a fost puternic afectată. ”Referitor la acest an agricol, pot spune că a mers destul de bine până la un moment dat, să nu uităm că am avut record la producția de cereale care s-au recoltat în vară adică în jur de 4 milioane de tone de grâu, secară, orz, șamd. Deși am avut recoltă cu 15 la sută mai mult decât anul trecut, seceta prelungită de la sfârșitul lunii iunie până în prezent a afectat puternic producția de floarea soarelui și de porumb. Am fost joi trecută la Ziua Porumbului în Ialomița și acolo am văzut rezultatele în care unde au fost fermieri mari sau cu posibilități de a aplica o tehnologie corectă și pe soiuri rezistente la secetă, la porumb de exemplu variau producțiile între 6 și 9,5 tone la hectar”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la un post de radio.
Ministrul mai spune că, în contextul anului secetos, fermierii care, totuși, au reușit să obțină o producție bună la hectar sunt cei care au aplicat la timp tehnologia. Această performanță nu se obține însă fără costuri iar ”o tehnologie corect aplicată costă cam 3200 de lei pe hectar. // Deci iată că, deși au fost înregistrate peste 70 de zile de secetă în unele zone, fermierii care au putut aplica tehnologia corect și au însămânțat din timp au reușit să scoată o producție care să le acopere cheltuielile. Am înțeles că o tehnologie corect aplicată costă cam 3200 de lei pe hectar iar ca să îți acoperi costurile este clar că trebuie să scoți 6-7 tone la hectar. Din păcate, cei care au produs sub această limită în mod sigur nu și-au oprit cheltuielile chiar dacă au luat și subvenția de 160 de euro pe hectar. Dar micii producători nu au reușit să scoată mai mult de 3 tone pe hectar. Deci este extrem de important să se asocieze și să aplice tehnologii corecte și la timp”, a adăugat ministrul Agriculturii.