Primim de multe ori sesizări cu privire la depozitarea gunoiului de grajd sau folosirea de canale deschise pentru evacuarea apelor uzate, ilegalități, care fac viața amară vecinilor. De cele mai multe ori le-am redirecționat către autoritatea administrației publice locale în vederea soluționării, deoarece, conform art. 70 din OUG 195/2005, autoritățile locale au obligația de a reglementa, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, desfășurarea unor activități generatoare de disconfort pentru populație în anumite zone ale localităților, cu predominanță în spațiile destinate locuințelor.
Recent, la Comisariatul Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu, a fost înregistrată o astfel de sesizare în care era semnalat faptul că un cetățean din comuna Nereju deversează ape uzate pe șanțul aflat pe domeniul public, creând disconfort populației, dar periclitând totodată și calitatea apei din fântâna publică aflată în vecinătate. Aceste ape uzate se infiltrează în pânza freatică, poluând apa și generând riscuri asupra populației. Aplicând pe Legea apelor, sancțiunea pentru folosirea de canale deschise în vederea scurgerii apelor fecaloid-menajere sau a apelor cu conținut toxic este de la 25.000 lei până la 30.000 lei pentru persoane fizice și de la 75.000 lei la 80.000 lei pentru persoane juridice.
Cetățeanul care a făcut obiectul sesizării mai sus amintite, a fost sancționat doar cu avertisment de această dată, însă cu măsuri clare privind interzicerea deversării apelor uzate precum și cu obligația de a blinda toate scurgerile în canale deschise existente pe proprietate. Nu ne dorim, ca urmare a neîndeplinirii măsurilor stabilite, să fim puși în situația de a aplica astfel de sancțiuni. (Garda de Mediu Vrancea)