Marți, 18 august, în jurul orei 14:50, pompierii militari au fost alertați despre izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Bordești. La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție și 1 ATV din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. După mai bine de 4 ore de luptă cu flăcările, pompierii militari, sprijiniți de S.V.S.U Bordești și S.V.S.U. Dumitrești, au reușit să lichideze incendiul care a afectat o suprafață de 10 ha de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.
În acest context, atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.De la începutul anului au fot aplicate 5 sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare. (Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea)