Debutul anului şcolar 2020-2021 marchează nu doar reluarea cursurilor în maximă siguranţă de către elevii din judeţul Vrancea, ci şi un prilej de a identifica şi implementa permanent soluţii optime pentru buna desfăşurare a activităţii didactice din unităţile de învăţământ vrâncene, în amplul context epidemiologic actual. În urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ din județul Vrancea, până în data de 10 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a emis Hotărârea nr. 86 din 10.09.2020 privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Vrancea, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021. La nivelul județului Vrancea funcționează 113 unități de învățământ cu personalitate juridică, având 339 de structuri, cuprinzând un număr de 49.087 de elevi (8.638-nivel preșcolar, 15.612-nivel primar, 12.321-nivel gimnazial, 12.516-nivel liceal/profesional). Astfel, conform acestei hotărâri, se înregistrează următoarea situație:
– 373 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
– 78 de unități de învățământ în Scenariul 2: Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– 1 unitate de învățământ în Scenariul 3: participarea tuturor elevilor la activități/lecții online.
Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Vrancea și Institutul Național de Sănătate Publică (comunicată în data de 7 septembrie 2020), de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ. Potrivit respectivei analize, dintre cele 73 de unități administrativ-teritoriale ale județului Vrancea, numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori în 69 de localități, în vreme ce în restul de 4 localități, rata de incidență la 1.000 de locuitori este între 1,06 și 1,39. Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Dorim să asigurăm părinţii, elevii şi personalul didactic că toate eforturile depuse în această perioadă de către instituţiile abilitate s-au concretizat în asigurarea condiţiilor prevăzute de lege pentru începerea anului şcolar în cele mai bune condiţii. Încurajăm comunicarea dintre şcoală şi părinţi, pentru cunoaşterea situaţia reală în orice moment. De asemenea, pot fi obţinute informaţii cu privire la măsurile de prevenţie, semnele si simptomele infecţiei cu noul coronavirus, la TELVERDE 0800.800.358. La început de an școlar, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea urează tuturor elevilor, părinților, cadrelor didactice și colaboratorilor un an școlar plin de realizări, speranță, încredere și unire a eforturilor în folosul celor care sunt pe drumul cunoașterii, al descoperirilor si al formării personalității. (prof. Daniela Marchitan, inspector școlar general ISJ Vrancea)