„Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile din motive pur electorale reprezintă un factor de risc major pentru România. Chiar dacă alte state UE au înregistrat în 2020 creşteri mari de deficit bugetar, acestea au fost cauzate de efectele pandemiei şi nu sunt,în principal, de natură structurală, ca în cazul României. Deficite de 8-9% din PIB ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de sprijin pentru economie, cum este situaţia altor ţări europene sunt total diferite de acelaşi deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, cum e cazul României. (…) Spirala periculoasă poate continua cu măsuri din partea partenerilor europeni, afectarea fondurilor europene alocate României, adâncirea efectelor crizei.” (Asociația Oamenilor de Afaceri din România)
”Cu 5 zile înainte de alegeri, PSD tocmai a mărit în Parlament pensiile cu 40 la sută. Dar de ce nu cu 100 la sută și mâncare pe viață la tot poporul? Dacă tot bagă țara în faliment, măcar să o facă grandios!
PS. De fapt, știrea de azi nu e că PSD e un partid de o iresponsabilitate criminală și nici că dl. Marcel Ciolacu este analfabet economic („bani sunt… în Fondul de rezervă al Guvernului”). Știrea e că, în condițiile astea, în 2021 vor crește masiv taxele și impozitele pentru toată lumea și vor fi operate concedieri care să susțină creșterea pensiilor. Pentru că-n economie nu-i ca la cantina partidului („fiecăruia după nevoi”), ci e ca la alimentara poporului: „de câți bani, atâta pește”.
PPS. Chiar dacă nu are intenția să plătească factura (de altfel e binecunoscută opinia fostului ministru de Finanțe, social-democrat Orlando Teodorovici, potrivit căreia nu există nicio posibilitate reală de creștere a pensiilor cu 40 la sută), PSD le „dă” pensionarilor, în speranța că aceștia se vor prezenta duminică la urne să-și arate recunoștința. Și dacă nu o vor face? Dacă oamenii se vor dovedi mai realiști și mai cu bun simț decât conducătorii lor?” (Florin Negruțiu, jurnalist)
”Creșterea pensiilor cu 40%, votată astăzi de Parlament, într-un context în care criza COVID-19 amenință să ducă singură deficitul României la 8% din PIB este foarte riscantă. Țara noastră avea deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul? Astfel de creșteri masive în condițiile unui deficit deja peste limitele de avarie pun o presiune mult prea mare pe finanțele publice, pe capacitatea țării de a se împrumuta și pe cursul de schimb, toate importante pentru mediul de afaceri. Volatilitatea sporită pe care astfel de decizii o aduce în perioade electorale este contraproductivă pentru mediului economic.” (Confederația Patronală ”Concordia”, care reunește 10 federații patronale)