Tensiune în creștere la PSD Vrancea. Decizia președintelui partidului, Marcel Ciolacu, de a-l îndepărta pe Marian Oprișan de la șefia PSD Vrancea, validată de membrii Consiliului Politic Național, a bulversat atmosfera și așa încordată (potrivit lui Cristi Misăilă) din organizația județeană. Luni seară a fost agitație la sediul PSD Vrancea, cu multă lume, cu lumini aprinse, cum nici în campania electorală nu s-a întâmplat. Oprișan și-a chemat o parte dintre oamenii din organizație pentru a pune la punct un plan de acțiune.
O variantă este prezentarea unui punct de vedere unitar al primarilor, consilierilor și șefilor de organizații locale, ce va fi transmis conducerii naționale. Ar putea fi un fel de mesaj de susținere a lui Oprișan și de respingere a deciziei șefilor partidului. Mesajul respectiv ar putea fi însoțit și de ”amenințarea” cu demisii din rândul aleșilor locali PSD. Mai mult, vizita președintelui PSD Marcel Ciolacu în organizația Vrancea ar putea fi ”condimentată” cu o acțiune de protest, de opoziție a pesediștilor vrânceni loiali (măcar de conjunctură, că teama le este, încă, adânc înfiptă în minte și suflet) față de decizia de demitere a lui Oprișan.
În cazul în care Ciolacu, Firea&comp nu cedează, s-ar putea ajunge la un compromis, cu bătaie mai lungă. Pesediștii vrânceni ar urma să accepte decizia de la centru, la pachet cu impunerea lui Oprișan pe un loc eligibil la alegerile parlamentare. Alături de Oprișan, un loc eligibil ar urma să primească actualul deputat Angel Tîlvăr. La rândul său, deputatul Dragoș Bîrlădeanu ar putea fi susținut pentru funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean. Și deputatul Nicușor Halici ar fi o variantă pentru postul de vicepreședinte al CJ Vrancea, dar mulți pesediști vrânceni sunt nemulțumiți din cauza modului în care Halici a gestionat și coordonat campania electorală pentru alegerile locale.
Anul viitor se va organiza o adunare generală de alegeri la PSD Vrancea și, surpriză!?, Marian Oprișan va fi reales președinte al organizației, fie că va candida singur fie că va avea contracandidați de formă, doar pentru mimarea competiției interne. Dacă Oprișan va reuși să-și țină oamenii aproape (nu contează prin ce mijloace), cu presiunea asupra liderilor naționali, cu pierderea de către PSD a alegerilor parlamentare și trecerea clară în opoziție, atunci revenirea lui Oprișan în prim-plan va fi o operațiune politică destul de ușoară.
Acest scenariu se poate realiza dacă opoziția la Oprișan din interiorul PSD Vrancea nu se va coagula și nu va acționa cu hotărâre, cu asumarea unor riscuri, evident. Multora din PSD Vrancea le vine extrem de greu să se desprindă de Oprișan (bine, și multor funcționari publici, oameni de afaceri, politicieni din alte partide le este la fel de greu să se ”lepede” de Oprișan). Să se unească, de exemplu, în jurul lui Cristi Misăilă (nu prea popular în rândul membrilor PSD Vrancea) le-ar trebui multă determinare și ”râuri” de sânge în instalații. Altfel, va fi un episod meteoric de luptă internă în partid, cu personaje fricoase, cărora le tremură chiloții în fața ”zmeului” și le este frică să-i rostească numele, cu voce tare.