Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a executat astăzi, 30 octombrie, la poligonul special amenajat din localitatea Nănești, o misiune de distrugere, prin explozie controlată, a muniției de război, descoperită în ultima perioadă, pe raza județului Vrancea. Au fost distruse 40 de elemente de muniție, astfel: 4 proiectile explozive calibru 152 mm, 1 proiectil exploziv calibru 122 mm, 8 proiectile explozive și 1 proiectil perforant calibru 100 mm, 1 proiectil exploziv și 4 proiectile perforante calibru 85 mm, 5 proiectile explozive calibru 76 mm, 8 proiectile explozive și 1 proiectil perforant calibru 75 mm, 4 proiectile perforante calibru 47 mm 2 grenade defensive și 1 cartuș de infanterie calibru 7,92 mm.
Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare.. În urma distrugerii nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes. În luna octombrie, echipa pirotehnică din cadrul I.S.U. Vrancea a efectuat, în județ, 10 misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate. Chiar în cursul zilei de ieri, 29 octombrie, echipa pirotehnică a fost solicitată în localitatea Garoafa, de unde a preluat 1 proiectil exploziv calibru 152 mm, descoperit de un cetățean în timp ce ara câmpul.
Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, care se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
- introducerea muniţiilor în foc;
- topirea elementelor metalice de muniţii;
- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
- utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.
Conform art. 162 din O.M.A.I. 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112. (ISU Vrancea)