La Consiliul Județean Vrancea s-a încheiat, astăzi, seria celor trei întâlniri de lucru inițiate de președintele Cătălin Dumitru Toma și ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan. Conducerea CUP SA Focșani a oferit detalii de natură tehnică primarilor din județ prezenți la eveniment, pentru o cât mai bună actualizare a situațiilor cu care se confruntă fiecare localitate în parte. Cei 57 de edili care au participat la întâlniri au aflat că, în acest moment, Compania de Utilități Publice colectează date din toate localitățile pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate care va fundamenta un nou proiect pentru înființarea și extinderea sistemelor de apă și canalizare din județul Vrancea, în localitățile unde nu există aceste utilități în prezent. Proiectul județean va fi finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), demarat de Guvernul României.
Președintele CJ Vrancea a făcut un apel la primari să ofere în timp util toate detaliile necesare întocmirii documentațiilor. ”Important este faptul că acest proiect este fără costuri din partea primăriilor, nu trebuie să plătiți niciun leu. Vă rugăm să urgentați procedurile pentru a ne oferi toate datele, mai ales că vor urma și vizite pe teren. Vreau să fim primii când se deschide apelul de proiecte”, a declarat Cătălin Toma. Ministrul Ion Ștefan i-a asigurat pe primari că există finanțarea necesară astfel încât la sfârșitul anului 2026, când trebuie finalizate lucrările, să nu mai existe nicio gospodărie în Vrancea neracordată la sistemul de apă și canalizare. Acesta a mai precizat că în cadrul acestui program, contractele de execuție trebuie semnate până la sfârșitul anului 2021. ”Prin acest program vrem ca toți locuitorii din Vrancea să fie conectați la apă și canalizare. Aveți posibilitatea de a depune proiecte pentru apă și fose septice și în sate sau comunități izolate, cu finanțare de la Compania Națională de Investiții”, a spus Ion Ștefan.
Primarii prezenți la întâlnirile de la CJ au expus situațiile privind utilitățile din localitățile lor și au primit răspunsuri și soluții concrete, raportat la faptul că în foarte multe comune proiecte similare stagnează de mai bine de 10 ani. Edilii au înțeles acum importanța proiectului care va fi derulat în anii următori, au înțeles că există finanțare și au declarat că vor pune la dispoziție datele necesare pentru accesarea fondurilor în vederea îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din localitățile lor. (Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea)