Adrian Văncică, actorul care îl interpretează pe celebrul Celentano din serialul Las Fierbinți, a oferit un nou moment memorabil de Ziua Națională. Luni seară, Pro Tv a difuzat un episod special de 1 Decembrie, iar la final, bețivul satului, Celentano, a avut un monolog de excepție. Timp de câteva minute, cu limba împleticită, de bețiv, actorul a vorbit, în cuvinte simple, despre starea României. Concluzia monologului: schimbarea în bine a României stă în puterea noastră. Iată, mai jos, monologul devenit viral pe rețelele sociale.
„Cui mama dracu’ îi mai arde de poezie, doamnă? Dumneavoastră nu vedeți cum trăim noi? Într-un banc de-ala sec care nu-l înțelege nimeni. Un pește mergea pe un drum. Asta-i România. Îl întreb: «ce caută mă, peștele ăla pe drum?» E normal? Nu e normal, peștele trebuie să stea în apă. Dar a ajuns peștele ăla acolo că l-a pus mă-sa, l-a pus ta-su, un senator, un deputat, pe pile. Și el când s-a văzut acolo ce face? Nimic, încearcă să meargă pe bicicletă, ca să fie el mai cu moț. Nu mai e nimic normal. Te uiți în stânga, în dreapta. Anapoda ai școala. Copiii, îi învață în școală, tango. Termină școala, dă copilul de viață, surpriză! În viață se joacă călușarul. Știți? Nu știm. Păi de ce, mă? Pentru că pe noi, în școală, ne-a învățat tango. Păi hai, măi, să vă învețe ce trebuie. Păi nu putem. Păi de ce? Pentru că așa e sistemul. Așa e sistemul? Sistemul ăsta pe mine mă zăpăcește de cap, că nu înțeleg. Intri în spital și, dacă ai noroc să ieși de acolo, ești mai bolnav decât ai intrat. Te duci în alt spital să te tratezi de ce ai luat din primul, după aia în al treilea din al doilea și tot așa până când ajungi să te tratezi cu pământ la cimitir. Cum facem noi ca să schimbăm sistemul? Asta-i întrebarea. Un pește merge pe drum. Pune, măi, peștele ăla în apă, să înoate, să dea din codiță. Avem și poezie în viața noastră. Avem poezie, respectiv rimă. Că și la poezie se repetă, și în viața noastră se repetă. Din 4 în 4 ani, din 5 în 5 ani. Este rimă încălecată, că toți vrea să ne încalece. Este rimă împerecheată, că toți vrea să ne împerecheze. Și vine cu aceeași poezie. O să fie bine, o să vă dăm, o să vă facem. O să facem schimbarea. Știți ce înțelege ei când face schimbarea? Că schimbă pe Mamba cu Tamba. „Explicați-mi mie, dacă este același joc, cu aceleași reguli, cu aceleași butoane, cu aceiași oameni, cum mama dracu’ se schimbă ceva? Cum? Vreau și eu să văd peștele în apă, drumul cu asfalt. Purceaua e moartă în coteț demult. Și știi ce face? Îi pune pijama și spune: «ba nu, doarme!» Zău, mă? De ce ești mă, hahaleră? Eu nu văd, mă, că e moartă? Și cum văd eu vede toți. Și mai este un proverb care mă tot gândesc la el. Statul când zice că îți ia, îți ia. Când zice că îți dă, zice. Dar cred că sistemul trebuie schimbat. Și până se schimbă, ca să nu ne mai bazăm pe stat, hai să ne bazăm pe noi. Eu așa fac, mă bazez pe voi. Hai, România!”
În urmă cu 4 ani, în episodul difuzat de Ziua Națională, Celentano a recitat o poezie care a avut milioane de vizualizări și distribuiri pe rețelele de socializare.