duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateSlujbă specială la Biserica ”Sf. Nicolae-Vechi” din Focșani, oficiată de arhiepiscopul Buzăului...

Slujbă specială la Biserica ”Sf. Nicolae-Vechi” din Focșani, oficiată de arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

Biserica „Sfântul Nicolae-Vechi” din municipiul Focșani și-a sărbătorit duminică, 6 decembrie 2020, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi, în lăcașul de cult ctitorit de căpitanul de cazaci Ștefan și de soția sa, Calița, între anii 1696-1700. În continuare, Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii bisericii, mutați la Domnul, după care a sfințit noua capelă mortuară a parohiei, cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.

În predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, cunoscut în rândul copiilor drept „Moș Nicolae”, care aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. „S-a născut în anul 270, într-o localitate numită Patara, din provincia Lichia sau Licia, situată în partea sudică a Asiei Mici. Nu departe de localitatea sa natală exista o cetate înfloritoare, pe nume Mira, unde-și avea reședința episcopul întregii regiuni. Din insula grecească Rodos, se poate vedea cu ochiul liber cetatea Mira Lichiei, unde Sfântul Nicolae avea să ajungă, prin voia lui Dumnezeu, arhiereu. Fusese crescut de părinți în frică de Dumnezeu și în respectarea principiilor evanghelice. După cum mărturisesc aghiografii, încă din pruncie, dădea semne că va fi o persoană deosebită. Cei ce i-au urmărit creșterea duhovnicească au observat și virtuțile cu care l-a înzestrat Dumnezeu și pe care el le-a cultivat de-a lungul întregii sale vieți, iar Sfinții Părinți, în troparul pe care l-au alcătuit pentru această sărbătoare, le evidențiază succint, spunând despre Nicolae că a fost «îndreptător credinței și chip blândeților»”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților a mai explicat semnificația numelui „Nicolae”. „Sfântul Nicolae nu absolvise nicio instituție de învățământ teologic, nici nu studiase la marile școli ale vremii – Constantinopol, Cezareea Palestinei, Antiohia sau Athena –, dar, în sânul familiei și al comunității de credincioși, obișnuia să cerceteze biserica, să fie cu luare aminte la mesajul Evangheliei lui Hristos, pe care nu doar îl asculta, ci și-l impropria, adică îl concretiza în fapte ale iubirii creștine. Din acest motiv, Dumnezeu l-a descoperit oamenilor ca fiind o persoană duhovnicească, milostivă și cu multă iubire față de semeni, încât, la momentul potrivit, l-a rânduit în treapta de slujire arhierească. Așa se justifică și numele primit la naștere, «Nikolaos», un cuvânt grecesc compus din verbul «nikao» – a birui și «laos» – popor. Din această perspectivă, Nicolae s-ar putea traduce fie ca «cel ce a biruit poporul cu virtuțile sale», fie ca «cel ce a fost biruit de popor, cu stăruința de a le fi arhipăstor»; așadar, un nume profetic, providențial, primit la naștere”, a afirmat Chiriarhul. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, adresându-le „sincere urări de bine, sănătate și numai bucurii, în familie și în comunitățile din care fac parte”. (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu