sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateDSVSA Vrancea, controale la comercianții de carne și unitățile de alimentație publică

DSVSA Vrancea, controale la comercianții de carne și unitățile de alimentație publică

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarna, DSVSA Vrancea, prin intermediul structurilor de control oficial ,a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure. În intervalul 03.12.2020 – 07.01.2021 DSVSA Vrancea intensifică acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave). În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. Obiectivele vizate în cadrul acţiunilor de control sunt: pieţele agro-alimentare;  abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii; unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare. Reprezentanţii DSVSA Vrancea, vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie Judeţene și Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA. Un alt aspect care va fi verificat în acțiunile desfășurate în această perioadă îl reprezintă controlul la destinaţie al cărnii de pasăre şi al ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. În acest context, în intervalul 03.12.-31.12.2020, echipe de control din cadrul DSVSA-Vrancea, efectuează verificări la nivelul tuturor depozitelor de destinaţie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevări de probe în vederea efectuării de analize de laborator pentru stabilirea conformităţii acestora în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice de siguranţa alimentară şi de calitate prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare).

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:

  1. a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  2. b) verificarea respectării cerinţelor de igienă, de depozitare, ambalare şi păstrare a produselor alimentare aflate la comercializare;
  3. c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

De asemenea, DSVSA Vrancea informeaza asupra necesitatii de a respecta urmatoarele recomandari:

– efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

-carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăria proprie este destinată exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public;

– riscul major de imbolnavire al consumatorilor care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

Medicii veterinari din DSVSA Vrancea, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 03.12.2020 – 24.12.2020 şi 28.12.2020 – 07.01.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Orarul medicilor veterinari va fi afişat pe site-ul DSVSA Vrancea și în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. De asemenea, la nivelul DSVSA Vrancea şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.

În situația în care se vor constată încălcări ale normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor se vor aplica sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 și/sau sancțiuni complementare prevăzute de legislația în vigoare. (SURSA: DSVSA)

LISTA LOCATIILOR IN CARE POATE FI EFECTUAT EXAMENUL PENTRU IDENTIFICAREA TRICHINELLA SPP. IN CARNEA DE PORC

Nr. Crt.

LOCATIA ADRESA

1.

CSVSAO FOCSANI 1 PIATA MOLDOVEI FOCSANI

2.

CSVSAO FOCSANI 2 STR. 1 DECEMBRIE 1918, NR. 35

3.

CSVSAO ADJUD PIATA AGROALIMENTARA ADJUD

4.

CSVSAO PANCIU PIATA AGROALIMENTARA PANCIU
5.

CSV CONCESIONARE

LOCALITATILE DE PE TERITORIUL JUD. VRANCEA


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu