duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateParlamentarii au votat pentru reducerea risipei alimentare

Parlamentarii au votat pentru reducerea risipei alimentare

Parlamentarii au votat ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, unul dintre cele două proiecte ce vizează reducerea risipei alimentare aflate pe traseul legislativ. Potrivit proiectului, se interzice tuturor agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare aruncarea alimentelor care se apropie de termenul de expirare. Firmele sunt obligate să doneze aceste alimente fundaţiilor, ONG-uri, căminelor de bătrâni, orfelinatelor sau spitalelor, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective. În caz contrar, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
„În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede proiectul de lege. Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deșeurilor alimentare, sunt:
* măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;
* măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislației în vigoare;
* măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei — limită de consum, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu obligația respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de igienă, inclusiv cerințele privind temperatura pe perioada depozitării și transportului precum și la etichetarea corespunzătoare;
* măsuri pentru direcționarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr.1774/2002 al Parlamentului European.
Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei — limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ. Asociațiile și fundațiile care funcționează în baza Ordonanței Guvernului nr.26/2000, precum și întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii nr.219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limită de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz iar legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare..
Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimează că, la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.
În afară de acest proiect adoptat ieri în Camera Deputaţilor, pe traseul legislativ se află un al doilea proiect ce vizează reducerea risipei alimentare. Este vorba despre o iniţiativă care îi obligă pe retaileri şi producători, printre altele, să reducă preţurile produselor alimentare care urmează să expire. Proiectul urmează să intre în Plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu