vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAlegeriNumărarea voturilor va fi înregistrată

Numărarea voturilor va fi înregistrată

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se stabilește că procesul de numărare a voturilor exprimate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi înregistrat. Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot va fi cel care va asigura, cu ajutorul tabletei din dotare, înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor legale.
”Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art.93 din Legea nr.208/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio prevăzută la alin.(1) dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general.
(3) Se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării video-audio, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare”, se arată în Hotărârea de Guvern inițiată de Ministerul Afacerilor Interne.
„Este o măsură pe care (…) noi am considerat-o foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral (…). Va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numărare a voturilor în acea etapă. Acea porțiune de timp din procesul electoral se va înregistra (…) în memoria internă a tabletelor. Tabletele (…) au număr unic de înregistrare, care este desemnat pentru fiecare secție de votare în parte. Înregistrările vor fi stocate și puse la dispoziția Biroului Electoral Central, atunci când există sesizări cu privire la integritatea procesului electoral, astfel încât să poată să ajute BEC în soluționarea acestor posibile sesizări. Înregistrarea va fi stocată timp de trei luni, după care va fi ștearsă”, a explicat ministrul de Interne, Dragoș Tudorache.
Persoanei care va înregistra procedura electorală i se va interzice să realizeze copii ale acesteia, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Înregistrările vor fi puse ulterior la dispoziția Serviciului de Telecomunicații Speciale, care le va păstra pe o perioadă de trei luni. STS urmează să fie singura instituție abilitată să copieze înregistrările și la împlinirea termenul de trei luni să le distrugă.
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne va asigura achiziționarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor precum și confecționarea ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”. Ministrul Dragoș Tudorache le-a transmis prefecților că obiectivul organizării procesului electoral este acela de a avea cele mai puțin contestate alegeri. De asemenea, el a cerut respectarea întocmai a termenelor din calendarul electoral.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu