miercuri, decembrie 18, 2024
AcasăSocietate28 februarie - Ziua Protecției Civile din România

28 februarie – Ziua Protecției Civile din România

Protecţia Civilă din România sărbătoreşte astăzi, 28 februarie a.c., 88 de ani de existenţă de la momentul istoric înfăptuit de Regele României Carol al II-lea, care, prin „Înaltul Decret Regal nr.468/1933”, a aprobat „Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene”, consfinţind astfel conturarea primelor structuri menite să întreprindă măsuri eficiente de protejare a populaţiei. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”. Din anul 2004 activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel naţional, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea.

În țara noastră, protecția civilă este definită în Legea nr. 481, din 8 noiembrie 2004, ca “o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracer umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.” De-a lungul timpului, specialiştii „Armei Vieţii” au participat, cu profesionalism şi devotament, la numeroase misiuni de salvare în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a fenomenelor meteorologice severe, a alunecărilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. În cooperare cu celelalte componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, eforturile structurilor de protecţie civilă, depuse în toate situaţiile limită, şi-au dovedit rolul primordial în sprijinul populaţiei civile, precum și în apărarea obiectivelor economice, sociale sau administrative. Activitatea protecţiei civile impune un înalt standard de solidaritate umană, sub semnul spiritului de sacrificiu şi o reală responsabilitate civică.  

La acest moment aniversar, gândurile tuturor se îndreaptă spre cei care, acţionând sub deviza “Cu viaţa mea, apăr viaţa”, se găsesc permanent în slujba cetăţenilor pentru a-i ocroti, salva şi ajuta. Fie ca această deviză să constituie şi în viitor motto-ul catalizator al tuturor misiunilor încredinţate.

La mulţi ani! (Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu