duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăStiri InterneCriză de apă în localitățile din Vaslui. Situația poate fi salvată cu...

Criză de apă în localitățile din Vaslui. Situația poate fi salvată cu 274 milioane de euro, bani europeni

Tot mai multe localități din județul Vaslui au rămas, în ultimii ani, fără apă potabilă, din cauza secetei severe și prelungite. Pentru că nu există sisteme de alimentare proprii, populația și animalele primesc apă cu ajutorul rezervoarelor. Ultimul exemplu: în 2020, satele Bălești și Fâstâci din comuna Cozmești au rămas fără apă în fântâni. Și cartiere din municipiul Vaslui, capitala județului, au ajuns să depindă de rezervoarele de apă.

Cum bugetele locale nu dispun de bani pentru investiții, programul de apă și canal finanțat de UE este sigura soluție pentru rezolvarea problemei. Cu o valoare de 274 milioane de euro, proiectul înglobează 47 de localități. Aplicația de finanțare a ajuns în faza de revizuire, urmând ca la finalul investițiilor peste 96.000 de locuitori ai județului Vaslui să beneficieze de alimentare cu apă de calitate. Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui a ajuns în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către Uniunea Europeană (UE). Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Inițial, din proiect au făcut parte 52 de localități, dar după analizele făcute de specialiști au mai rămas eligibile la finanțarea europeană doar 47. Potrivit condițiilor de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de rezidenți, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investiție în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro/locuitor. Valoarea totală a proiectului este de 274.380.918 euro, din care pentru sistemul de alimentare cu apă 151.885.451 euro, iar pentru sistemul de canalizare 122.495.467 euro. Proiectul de investiții se va realiza în două etape. Pentru prima etapă este alocată suma de 177,7 milioane de euro, iar pentru a doua etapă se vor aloca peste 95 milioane de euro. În prima etapă de implementare a proiectului sunt vizate localitățile mai mici care țin de localitățile mari, iar în a doua etapă vor fi executate lucrările în localitățile mari. Proiectul va cuprinde 5 contracte de lucrări de proiectare și execuție, din care 3 contracte se vor derula în prima etapă și 2 contracte în etapa a doua. Finanțarea investiției este asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Mai multe detalii despre acest proiect de investiții puteți citi pe PressHub.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu