Din 12 martie 2007, Guvernul României a instituit Ziua Gărzii de Mediu, prilej cu care au loc evenimente care promovează un mediu sănătos şi echilibrat ecologic, precum şi îmbunătățirea permanentă a stării factorilor de mediu și implementarea normelor europene pentru protejarea mediului. Anul acesta, începând cu vineri, 12 martie, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va derula, în fiecare zi de vineri, campania denumită „Vinerea Verde” – „Stop! Azi mașina stă pe loc!”, care presupune introducerea etapizată a unui plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de cât mai mulți români.
Încălzirea globală și schimbările climatice sunt în atenția tuturor, fiind văzute ca niște probleme esențiale pentru dezvoltarea durabilă. În acest context, al „durabilității”, reducerea consumului de energie și, mai exact, reducerea emisiilor de CO2, reprezintă elemente importante. De la acordul de la Kyoto (1997), multe țări și-au asumat responsabilitatea în această privință.
Termenul de „amprentă de carbon” este utilizat frecvent pentru a indica contribuția activităților umane și a celor industriale în termeni de emisii de carbon. O definiție sugerată recent pentru „amprenta de carbon” este „întreaga cantitate de emisii de gaze cu efect de seră (GES) cauzate de o organizație, un eveniment sau un produs”. Cantitatea de emisii de CO2 provenite din transportul de pasageri variază semnificativ în funcție de mijlocul de transport. Mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând cca 70% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.
Cu toate acestea, mașinile moderne ar putea reprezenta unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport dacă ar transporta mai mulți pasageri odată, în loc de a fi utilizate de o singură persoană. Autobuzele reprezintă o alternativă de transport mai curată. Fiecare dintre noi ne putem aduce contribuția la reducerea emisiilor de CO2, acest lucru realizându-se prin reducerea emisiilor din activitățile proprii, începând cu „deplasarea verde”.
La această campanie se alătură și Comisariatul Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu. Astfel, în ziua de vineri, 12 martie 2021, un număr de 4 angajați din cei 13 salariați ai instituției se vor deplasa la serviciu fără a utiliza autoturismul personal. (Garda de Mediu Vrancea)