Fac această interpelare în numele locuitorilor regiunii istorice a Moldovei, contrariat de declarațiile făcute pe 14 martie, la Focșani, de secretarul de stat în ministerul pe care îl conduceți, Corina Atanasiu. Domnia sa a afirmat în spațiul public că precizările făcute de premierul României, Florin Cîțu, de ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, dar și de subsemnatul vis-à-vis de introducerea construcției Autostrăzii ”Unirea Principatelor” – A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani, în Planul Național de Redresare și Reziliență, ar fi ”hazardate” și că ar crea false așteptări tuturor românilor care trăiesc în Moldova. Consider că o astfel de abordare din partea unui demnitar al statului român, unul care s-a autodeclarat ca reprezentant al Vrancei și al Focșaniului în Guvernul Cîțu, este superficială, în bătaie de joc la adresa moldovenilor și nu își avea rostul în spațiul public.
Ca locuitor al Focșaniului și ca ales în Parlamentul României care militez pentru construirea autostrăzii A7 ”Unirea Principatelor” prin PNRR, vă cer să clarificați situația în numele ministerului care ar trebui să negocieze PNRR pentru România la Bruxelles. Un eșec în privința negocierilor proiectelor de investiții în infrastructura vitală Moldovei este de neconceput și de neacceptat! Prin declarațiile sale, secretarul de stat MIPE, Corina Atanasiu, nu a făcut nimic altceva decât să dea o palmă tuturor locuitorilor acestei zone, oameni care așteaptă de 30 de ani o autostradă!
În cazul în care nu știți, drumul european 85 care străbate județele Moldovei, de la sud la nord, prin Focșani, este unul dintre cele mai negre. De o parte și de alta a benzilor de circulație stau drept dovadă a periculozității sutele de cruci ale morților de pe șosea. Familiile rămase în urmă au mari așteptări ca astfel de tragedii să nu se mai petreacă! Sunt absolut convins că știți și dumneavoastră, așa cum știe și colega dumneavoastră, că un drum de la București la Suceava, pe drumul național, respectând toate semnele de circulație, durează 7-8 ore! Deci, mult mai mult decât un zbor între București și Bruxelles. Vi se pare, cumva, ”hazardată” această stare de fapt? Și nouă, moldovenilor ni se pare inacceptabil ca nevoia regiunii de a se uni prin o șosea de mare viteză cu țara să fie comparată cu o rugăminte către Moș Crăciun, așa cum a îndrăznit să facă un demnitar, un trimis al vrâncenilor în Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene! Autostrada A7 ”Unirea Principatelor” este imperios necesar a rămâne în Planul Național de Redresare și Reziliență, costurile pentru cei aproape 430 km care leagă Muntenia de Moldova find estimate la 1,7 miliarde de euro. Colega dumneavoastră din Ministerul Investițiilor a invocat în declarațiile acordate mass-media că prin PNRR nu se finanțează ”asfalt”, ”străzi” sau ”autostrăzi” pentru că astfel nu se poate face reformă.
Vă întreb, stimate domnule ministru, partener la guvernarea României, de ce unii politicieni de la București găsesc mereu de cuviință să-i umilească pe românii care locuiesc în Moldova? De ce, prin astfel de declarații și insinuări sunt batjocoriți moldovenii care muncesc peste hotare și care își petrec o zi traversând România în drumul spre casă? Statul român încasează miliarde de pe urma ”stranierilor”, de pe munca sutelor de mii de cetățeni români emigrați din județele Moldovei din cauza lipsei oportunităților și a sărăciei în care i-au ținut unii politicienii!
Ați fost eurodeputat român în Parlamentul European de la Bruxelles. Știți la fel de bine ca noi toți că, în toate statisticile UE, Moldova figurează între cele mai sărace și cu cele mai puține investiții regiuni din întreaga Uniune. Haideți să ajutăm să depășim acest record negativ care nu face cinste niciunui român! Haideți să nu mai împărțiți cetățenii acestei țări în români de categorii diferite, doar din considerente politice! Eu sunt convins că la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene gândiți strategii, faceți planuri viabile de a accesa bani europeni și nu compuneți scrisori către Moș Crăciun, Moș Gerilă sau Micky Mouse!
Autostrada Moldovei ar însemna reformă, dezvoltare, creare de oportunități, așa cum va însemna și vieți salvate și, cu siguranță, și mii de români care vor reveni acasă. Sunt convins că și USR-PLUS își dorește ca diaspora să se întoarcă în România și pentru asta avem nevoie de autostradă făcută cu bani europeni! Nu avem nevoie să fim luați peste picior și umiliți! Moldova nu mai are răbdare încă alți zeci de ani, Moldova are nevoie de autostradă! (deputat PNL de Vrancea Ion Ștefan)