sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăStiri InterneRecomandările polițiștilor pentru circulația pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei

Recomandările polițiștilor pentru circulația pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei

În contextul înrăutățirii condițiilor meteorologice în această perioadă pentru siguranța traficului rutier, polițiștii fac următoarele recomandări:

  • Informați-vă și pregătiți-vă înainte de a pleca la drum!

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al IGPR. Pe timp de ninsoare ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum conducătorii de autovehicule sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și semnalizare cât şi cel de climatizare și dezaburire. Anterior deplasării asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.

Nu uitați faptul că albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede. Îndepărtați în întregime zăpada de pe autoturism. În timpul deplasării, zăpada lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic. Dacă sunteți începător evitați, pe cât posibil conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanțe mari, data fiind experiența redusă crește riscul implicării în evenimente rutiere.

  • Aveți grijă la viteza cu care circulați!

Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. Reiterăm faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

  • Adaptați-vă conduita în trafic la condițiile de drum!

Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor. În niciun caz nu bruscați comenzile și păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Totodată, îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile premise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă. Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea dar și distanța de frânare scade, așadar dați șoferilor timp suficient pentru vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare. Totodată, în cazul în care se deplasează pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă.

Vă recomandăm să evitați pe cât posibil deplasarea cu bicicleta în această perioadă și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la mărirea riscului de a fi implicați  într-un eveniment rutier.

Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic. Polițiștii vor fi prezenți în teren pentru monitorizarea și fluidizarea traficului, acționând pentru prevenirea evenimentelor rutiere. (sursa: Poliția Română)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu