De Ziua Mondială a Sănătății, serbată în fiecare an pe 7 aprilie, echipa #CarteÎnSate, alături de copiii din Năruja, reuniți cu drag de carte la Biblioteca Năruja, au oferit un minut de aplauze pline de energie salvatorilor de vieți, personalul medical din linia întâi a războiului împotriva COVID. Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătăţii, se sărbătorește munca asistentelor medicale și a moașelor și se reamintește rolul critic pe care acestea îl au în menținerea unei lumi sănătoase. În contextul pandemiei de COVID-19, asistentele medicale și alți lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie, oferind îngrijiri și tratament de calitate, susținând dialogul comunitar în abordarea temerilor și întrebărilor și atunci când este nevoie de adunarea datelor pentru studiile clinice.
În cadrul atelierului de lectură organizat în aer liber, am citit cu copiii povestea Prințesei Igienă, care s-a aliat cu „Generalul Săpun”, „colonelul Șampon”, „locotenentul Dezinfectant”, „doamna Mască” și „comandantul Vitamină”, pentru a-l tine la respect pe Regele microbilor, numit “Microbdai”. Copiii au primit sfaturi pentru sănătate, au găsit proverbe și zicători populare despre cum ne menținem sănătoși și au recitat, alături de dna bibliotecar Adriana Bratie, o poezie despre curățenie. Pentru că ziua a fost dedicată și muncii moașelor, aproape dispărute astăzi din satele noastre, dar apreciate în multe alte țări, am citit împreună cu copiii povestea moașei din cartea „Oameni și meserii pe cale de dispariție”. scrisă de Vasile Ernu.
Dacă aveți între rude, prieteni și cunoștințe medici, asistente medicale, moașe, infirmiere, ambulanțieri, brancardieri și alte meserii indispensabile în spitale, vă rugăm să le trimiteți acest mesaj de respect și apreciere. Mulțumim! (Echipa c@rte în sate)