vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateVIDEO-FOTO Polițiștii au alungat urșii la Vintileasca și la Tulnici

VIDEO-FOTO Polițiștii au alungat urșii la Vintileasca și la Tulnici

Duminică, 20 iunie a.c., în jurul orei 20.00, un polițist din cadrul Postului de Poliție Vintileasca, care pleca de la domiciliu către serviciu, imediat după ce s-a urcat în autoturism, a văzut lângă gardul unei gospodării învecinate un urs. Simultan, a fost alertat de strigătele vecinilor. Împreună cu un vecin, reprezentant al SVSU, au avut prezență de spirit și au reușit să alunge ursul din comunitate, în scurt timp. Totul s-a soldat doar cu pagube materiale produse de către animal într-o gospodărie. „În acel moment, primul lucru pe care l-am gândit a fost să fac zgomot puternic, sperând că îl voi alunga. Din fericire, am reușit, și nu singur ci împreună cu bunul meu coleg din școala generală, reprezentant SVSU.”, ne-a spus colegul nostru Nicușor, în vârstă de 23 de ani.

Astăzi, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Tulnici, care se aflau în serviciu pe DN 2 D, au observat un pui de urs pe partea carosabilă. La scurt timp, folosind semnalele acustice și luminoase cei doi polițiști au reușit să îndepărteze animalul și să-l determine să se întoarcă în mediul său.

Nu-ți risca viața pentru o poză cu ursul!

Informarea cetăţenilor şi turiştilor care tranzitează traseele turistice din zona montană, asupra eventualelor pericole care pot să apară, în special cele generate de apropierea de animalele sălbatice, rămâne o preocupare constantă a poliţiştilor vrânceni.

Pentru preîntâmpinarea oricărui eveniment de natură să aducă atingere integrității corporale, sănătății sau patrimoniului cetățenilor, polițiștii vrânceni vor intensifica activitățile de prevenire și conștientizare, cu privire la riscurile la care se expun prin hrănirea, fotografierea/filmarea animalelor sălbatice, deoarece acestea pot reacționa violent la o acțiune care nouă ni se pare normală. Hrănirea animalelor sălbatice le învață că au o sursă de hrană sigură atunci când apar turiștii și vor veni mereu în zonele frecventate de aceştia, însă acest comportament poate duce la incidente periculoase, uneori chiar fatale.

Recomandări pentru siguranța turiștilor:

Dacă poți să-ți faci un seflie cu animalul, atunci clar ești prea aproape, deci, în pericol iminent!

Apropierea de un animal sălbatic poate fi fatală, ești pe teritoriul lui și poate avea reacții imprevizibile;

Nu plecați singuri în trasee turistice;

Puneți în rucsac un fluier;

Pe tot parcursul traseului faceți-vă semnalată prezența, vorbiți mai tare, fluierați și fiți atenți la detalii;

Ocoliți zonele cu zmeuriș, ierburi și tufe înalte;

Evitați să mâncați alimente cu mirosuri care atrag.

Aveţi grijă unde depozitaţi resturile menajere;

Evitați zonele unde știți că își fac apariția frecvent animalele sălbatice;

Nu oferiți mâncare animalelor sălbatice;
Dacă apar pe stradă, opriți mașina, lăsați-le să treacă și continuați-vă drumul, fără a claxona sau a coborî din mașină pentru fotografii/filmări.

Dacă, totuși, veți avea ursul în față, încercați să vă îndepărtați fără mișcări bruște și fără să-l scăpați din privire, țineți rucsacul în față, ca pe un scut și strigați după ajutor, în speranța că alți turiști vă vor auzi. Dacă animalul se apropie de dvs., ridicați brațele deasupra capului. În niciun caz nu fugiți! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu