Publicistul Sorin Tudose a lansat astăzi albumul “Oravetz – Povestea Ilustrată a unui Brand Focşănean”, o lucrare editată în condiții grafice de excepție, cu fotografii inedite care prezintă povestea celei mai importante farmacii care a existat în Focşani, dar și a familiei Oravetz, cu patru generaţii de farmacişti. Albumul apare la ceas aniversar, anul acesta împlinindu-se 180 de ani de când slovacul Ştefan Oravetz deschidea la Focşani farmacia care avea să-i aducă renumele. Din păcate, autoritățile municipale nu au găsit loc în calendarul oficial al Zilelor Municipiului Focșani și pentru aceatsă manifestare. Moderatoarea evenimentului a fost jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita, implicată la rândul său în proiecte de promovare a lecturii, care i-a făcut o prezentare aparte lui Sorin. Despre album a vorbit și Teodora Fîntânaru, scriitoare și bibliotecar la Biblioteca Județeană. Un alt invitat al autorului a fost profesorul Florin Roman, cel care a surprins demolarea farmaciei, dar și a altor clădiri din orașul vechi. La final, autorul a povestit cum s-a născut ideea albumului și cum a reușit să facă rost de fotografiile inedite.
„Multă lume se întreabă de ce un album dedicat unei singure familii, Oravetz. Ei bine, în acești ani de cercetare am găsit foarte multe fotografii valoroase cu această farmacie, fațada ei, interioare, toți membrii familiei fotografiați de cei mai importanți fotografi, foarte multe obiecte inedite și documente ale familiei. Dacă toate aceste obiecte și fotografii au scăpat din ghearele timpului, cine știe cum, vreme de patru generații de Oravetz, plus încă două de Iordăchescu, moștenitori pe linie directă ai familiei Oravetz, am zis că ar fi păcat ca toată arhiva familiei să nu ajungă la publicul larg într-o variantă tipărită și la moment aniversar”, a menționat Sorin Tudose.
La evenimentul de astăzi au fost prezente și câteva autorități, viceprimarul municipiului Focșani, Alexandra Tătaru, directorul Centrului Cultural Vrancea, Nausica Mircea, directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, dar și prințul Mihai Ghyka, alți oameni de cultură și numeroși localnici dornici să afle poveștile din acest album.