Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unităţile subordonate, recrutează candidaţi în vederea participării la concursul de admitere în instituţia proprie de învăţământ, program de studii postliceale, învăţământ militar preuniversitar, cu durata de 1 an, sesiunea 2021, pentru locurile repartizate sistemului poliţiei penitenciare, astfel:
– Cursuri de zi, cu durata studiilor de 1 an – 240 locuri, repartizate după cum urmează:
a) Specializarea Siguranţa deţinerii şi regim penitenciar: 20 de locuri – femei; 199 de locuri – bărbaţi;
b) Specializarea economico-administrativ: 21 de locuri – bărbaţi şi femei.
Candidaţii la concursul de admitere organizat de Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, sesiunea 2021, pot opta pentru o singură specializare dintre cele două menţionate. Înscrierea la concursul de admitere presupune, astfel, exprimarea unei singure opţiuni şi constituirea unui singur dosar de candidat. Depunerea dosarelor de înscriere la concursul de admitere se realizează până la data de 03 septembrie 2021, la sediul uneia dintre unităţile penitenciare subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de preferinţă unitatea cea mai apropiată de domiciliul candidatului.
Etapele care trebuie parcurse de către fiecare candidat în vederea participării la concursul de admitere la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, precum şi probele de concurs, sunt următoarele:
1. Întocmirea dosarului de candidat, respectiv depunerea documentelor necesare pentru înscrierea la concursul de admitere.
2. Testarea psihologică – etapă eliminatorie – se susţine, conform planificării, în centrele de testare stabilite de către structura specializată din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în baza planificării, comunicate de către lucrătorii de resurse umane din cadrul unităţii penitenciare unde se depune dosarul. Taxa de examinare psihologică este de 70 lei.
3. Selecţia dosarelor se realizează de către o comisie special constituită din cadrul unităţii la care a fost depus dosarul de candidat, care va efectua verificări cu privire la existenţa şi validitatea documentelor depuse de către candidatul în cauză, precum si verificarea întrunirii tuturor condiţiilor de participare la concurs.
4. Contravizita medicală – etapă eliminatorie – se va efectua la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, în perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2021, înaintea susţinerii probelor de verificare a aptitudinilor fizice şi constă în reverificarea îndeplinirii condiţiilor medicale şi a celor antropometrice. Contravizita medicală se desfăşoară şi constă în verificarea aptitudinilor medicale şi a datelor antropometrice (înălţime, greutate) ale candidaţilor, fiind aplicabile prevederile Ordinului Nr. M.55-107-2587/C-10357-210-496-831 din 30 aprilie 2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile /instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, modificat si completat prin Ordinul nr. M.92/69/1763/C/122.450/307/18/522/2020.
5. Proba de verificare a aptitudinilor fizice – Ca element de noutate, începând cu anul acesta, proba de verificare a aptitudinilor fizică constă în parcurgerea unui traseu aplicativ care constă în evaluarea aptitudinilor fizice ale candidaţilor, care să ateste că aceştia deţin abilităţile fizice, motrice şi de coordonare, necesare exercitării profesiei de poliţist de penitenciare. Desfăşurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice se desfăşoară în perioada 28 septembrie-3 octombrie 2021 şi se înregistrează audio-video, cu acordul scris al candidaţilor.
6. Susţinerea probei scrise la Limba română şi Istoria românilor – În anul 2021, susţinerea probei la cele două discipline se va realiza într-o singură zi, în data de 04 octombrie 2021, şi constă în completarea de către candidaţi a unui formular de răspuns tip grilă, la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna. Evaluarea şi notarea lucrărilor se va realiza în sala de concurs, în prezenţa candidatului titular al lucrării.
Taxa de înscriere la concursul de admitere este în cuantum de 150 de lei şi se achită la casieria unităţii penitenciare, iar dovada efectuării plăţii este piesă obligatorie la dosarul candidatului, cu excepţia celor scutiţi de la plata acesteia. Candidaţii declaraţi „ADMIS” la concursul de admitere la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna semnează un angajament scris prin care se obligă să lucreze cel puţin 5 ani în poliţia penitenciară, după absolvirea studiilor, precum şi cu privire la acceptarea condiţiilor de şcolarizare specifice instituţiilor de învăţământ militar. Mai multe detalii despre acest concurs se găsesc pe site-ul ANP.