Te pregătești de o vacanță la mare sau pur și simplu vrei să dai o fugă până la plajă în weekend? Mai mult ca sigur, nu vrei să te desparți de telefonul tău în această escapadă, oricât de scurtă s-ar anunța. Totuși, e bine ca, înainte să decizi dacă e o idee bună să iei cu tine smartphone-ul cu care te pregătești să faci cele mai frumoase poze din vacanță, să verifici dacă dispozitivul tău se încadrează în lista de telefoane rezistente la apă sau nu.
Ce face un telefon să fie rezistent la apă?
Pentru a afla dacă telefonul tău este sau nu rezistent la apă, e suficient să cauți în lista de specificații acreditarea IP67 sau IP68. Dacă nu regăsești aceste două coduri, înseamnă că dispozitivul tău trebuie ținut departe de stropii de apă. IP este un acronim și vine de la termenul Ingress Protection, care evaluează gradul de protecție oferit de carcasele mecanice și carcasele electrice ale dispozitivelor împotriva prafului și a contactului, accidental sau nu, cu apa. Așa cum probabil ai intuit deja, IP67 este o certificare ceva mai slabă decât IP68, acreditare care oferă protecție ridicată telefonului împotriva particulelor de praf și asigură faptul că smartphone-ul nu va păți nimic dacă este introdus în apă, timp de 30 de minute, la o adâncime maximă de 1,5 metri. În comparație, un telefon cu IP67 nu va rezista la o submersie mai adâncă de un metru.
Care sunt cele mai bune telefoane rezistente la apă?
Nu e nevoie să-ți cumperi ultimul model de telefon apărut pe piață pentru a fi sigur că va rezista la contactul cu apa. Ți-am pregătit mai jos lista completă cu cele mai bune telefoane rezistente la apă, din care îți poți alege modelul preferat.
Telefoane Apple rezistente la apă
Începând cu iPhone 7, Apple s-a preocupat de certificarea tuturor modelelor pentru rezistența la submersie în apă. Așadar, dacă vrei un iPhone rezistent la apă, poți alege unul din lista următoare:
- iPhone 12
- iPhone 12 mini
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone SE (2020)
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
- iPhone X
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
Pe siteul oficial, Apple recomandă evitarea expunerii unui iPhone la apă sub presiune sau apă de mare viteză, cum ar fi la duș, schi nautic, wakeboarding, surfing, jet ski, sau într-o saună, fie ea una umedă sau uscată.
Telefoane Samsung rezistente la apă
Dacă preferi telefoanele Samsung, e bine să știi că toate modelele Galaxy apărute după S6 sunt rezistente la apă, fiind certificate IP68. Vorbim de:
- Samsung Galaxy S20
- Samsung Galaxy S20+
- Samsung Galaxy S20 Ultra
- Samsung Galaxy Note10
- Samsung Galaxy Note10+
- Samsung Galaxy S10e
- Samsung Galaxy S10
- Samsung Galaxy S10+
- Samsung Galaxy Note9
- Samsung Galaxy S9
- Samsung Galaxy S9+
- Samsung Galaxy Note8
- Samsung Galaxy S8
- Samsung Galaxy S8+
- Samsung Galaxy S7
- Samsung Galaxy S7 edge
Telefoane Huawei rezistente la apă
Nici cei de la Huawei nu s-au lăsat mai prejos cu certificarea de rezistență în fața apei a telefoanelor lor. Ba chiar putem spune că la Huawei întâlnim cele mai multe modele de smartphone-uri rezistente la apă. Iată lista lor completă:
- Huawei Mate 40
- Huawei Mate 40 Pro+
- Huawei P30 Pro New Edition
- Huawei Honor 30 Pro+
- Huawei P40
- Huawei Mate 40 RS
- Huawei Mate 40 Pro
- Huawei Mate 30E Pro 5G
- Huawei P40 4G
- Huawei Mate 30 Pro
- Huawei P30
- Huawei Mate 30 RS
- Huawei Mate 30
- Huawei Mate 30 Pro 5G
- Huawei Honor Magic 2 3D
- Huawei Honor X10 Lite
- Huawei Honor X10 Max
- Huawei Mate 20 X 5G
- Huawei Honor X10 5G
- Huawei Honor X10 Pro
- Huawei P30 Pro
- Huawei P20 Pro
- Huawei Mate RS Porsche Design
- Huawei Mate 20
- Huawei Mate 20 Pro
- Huawei Honor Magic 2
- Huawei P10 Plus
- Huawei P20
- Huawei Mate 10 Pro
- Huawei Mate 10
- Huawei Honor 8C
Ce trebuie să mai știi
Chiar dacă un telefon este acreditat IP67 sau IP68, e bine să știi că testele pentru aceste certificări au fost realizate de către specialiști exclusiv în apă dulce. Cu alte cuvinte, chiar dacă telefonul tău este unul rezistent la apă, nu înseamnă că e recomandat să-l introduci în apa din piscină sau în cea din mare. Apa de piscină este dezinfectată cu clor, iar apa de mare este sărată. Atât clorul, cât și sarea, se pot depune în sloturile telefonului tău, așa că e posibil să nu-l mai poți încărca după o baie în bazin sau printre valuri.